Velbloudi vydrží i týden bez vody. Životu v poušti jsou ale přizpůsobeni nejen hrby

7. srpen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Velbloud dvouhrbý

Ne nadarmo se velbloudům dvouhrbým přezdívá koráby pouště. Díky svým hrbům, v nichž mají uložený tuk, vydrží tato zvířata při přechodu pouště či polopouště nejíst a nepít dokonce až týden v kuse. Dostane-li se pak po takto dlouhé době žíznění ke zdroji vody, dokáže najednou vypít až 100 litrů vody, dodává mluvčí zoo Matěj Kynšt.

Velbloudi žijí v pouštích a jim přilehlých oblastech, jakými jsou například podhůří Himalájí. Můžeme je nalézt v Africe i Asii.

K životu v těchto nehostinných oblastech jsou přizpůsobeni nejen svými hrby, ale i rozložitými kopyty, která zajišťují, aby se velbloudi nepropadali do písku, nebo řasami, jež chrání oči před zrnky písku během písečné bouře. Překonat drsné prostředí jim napomáhá i srst. Během letního období jsou velbloudi téměř holí, jakmile ale nastane zima, naroste jim hustá srst, která je chrání před mrazem.

Velbloud je býložravec. Díky tlusté kůži, přerůstající až dovnitř tlamy, dokáže přijmout bodláky, rostliny s trny či tuhé a dužnaté rostliny.

Velbloudi dvouhrbí obývají ústeckou zoo již od 90. let. V minulém roce přibyl do skupiny nový samec, chovatelé tedy s napětím očekávají, zda se po několika letech marného snažení o mladé dočkají nového přírůstku.

autoři: Veronika Králová , Magdalena Trajerová
Spustit audio

Související