Vedro sužuje Česko. Ochladí se ve čtvrtek

26. červen 2019 12:44

Na severu Čech platí od dvanácti do dvaceti hodin výstraha před velmi vysokými teplotami. Ty by podle předpovědi měly stoupat až k 37 stupňům Celsia.

Meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a dodržovat pitný režim, říká Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu: „Při těchto teplotách hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace, doporučujeme tedy dodržovat pitný režim, nepobývat na přímém slunci, používat ochranné prostředky proti slunci a nenechávat děti a psy v uzavřených automobilech.“

Středa má být nejteplejším dnem, teploměry mají podle meteorologů ukázat až 37 stupňů Celsia. Celý týden podle meteorologů bude kolem třiceti stupňů. Vyplývá to z předpovědi na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové už také vydali výstrahu před vysokými teplotami, která na různých místech republiky platí od úterý do čtvrtka.

Čtvrteční ochlazení

Ve čtvrtek přejde přes Česko k jihovýchodu studená fronta. Bude jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňka nebo i bouřka. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. A nejtepleji bude ten den na jihu Moravy, kde se očekávají maximální teploty až 34 stupňů.

V pátek pak bude jasno, zejména na severovýchodě, postupně na východě polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na severovýchodě kolem 24 °C.

Meteorologové očekávají, že letošní červen bude nejslunečnější minimálně od roku 2006. Od začátku měsíce do neděle nasvítilo v republikovém průměru dohromady 207,7 hodiny a podle meteorologů celková měsíční suma překročí 300 hodin.

Více než 300 hodin slunečního svitu za měsíc si Češi užili za posledních 13 let v jediném měsíci, a to v červenci 2006. Slunce tehdy svítilo celkem 323,4 hodiny.

autoři: Tomáš Šácha , ako , red | zdroj: ČTK
Spustit audio