Vedení Žatce plánuje stavební investice za desítky milionů korun

14. únor 2019 15:00

Žatecká radnice připravila na letošní rok několik velkých stavebních investic v centru města za desítky milionů korun. Opravovat a modernizovat se bude například Nerudovo náměstí, dvě frekventované ulice i historická budova radnice.

První na řadě je radnice, kde už práce začaly. Jde o největší investiční akci města v letošním roce, protože náklady přesáhnou 47 milionů korun. Součástí je výměna oken i dveří, zavedení moderní klimatizace, oprava střechy, prodloužení výtahu až do podkroví a mnoho dalších prvků.

Kvůli opravám bude nějakou dobu uzavřena obřadní síň. Snoubenci, kteří budou chtít uzavřít sňatek, dostanou k dispozici náhradní prostory, které město ještě určí.

Nerudovo náměstí se dočká rekonstrukce

Město plánuje i změny na Nerudově náměstí. Tam by měla rekonstrukce začít během jara. Náměstí dostane novou dlažbu, lepší osvětlení, přibude také 30 parkovacích míst. Uprostřed bude nový ozdobný umělecký prvek a architekti nezapomněli ani na zeleň – odborníci by tam měli vysadit několik stromů.

Uvažuje se například i o lávce pro pěší, která by překlenula frekventovanou Nákladní ulici v sousedství a přispěla k větší bezpečnosti chodců. Rekonstrukce tohoto náměstí má stát asi 11 milionů korun.

Opravy čekají také Nerudovu a Svatováclavskou ulici

V Nákladní ulici začne rekonstrukce na jaře. Později, na přelomu léta a podzimu, začnou dělníci pracovat na opravě nedaleké Svatováclavské ulice. Obě tyto komunikace jsou velmi vytížené.

Práce budou spojené s výkopy, objížďkami a dalšími omezeními a řidiče čekají komplikace. Opravy obou těchto ulic budou stát dohromady přes 20 milionů korun.

Na všechny letošní stavební investice má město v rozpočtu připraveno víc než 190 milionů korun. Kromě už uvedených plánů se počítá také například s výstavbou nového sběrného dvora, stavbou nové tribuny na fotbalovém stadionu nebo opravou dopravního hřiště pro děti.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související