Vedení Ústí nad Labem se dohodlo se zástupci předlických firem na postupu proti nepořádku a kamionům

29. listopad 2021

Město Ústí nad Labem se chce zabývat situací v průmyslové zóně v Předlicích. Takový je výsledek schůzky vedení města se zástupci tamních firem. Ti si dlouhodobě stěžují na kamiony, které parkují v blízkosti jejich továren a taky na nepořádek. Parkování tranzitních kamionů podle vedení města vyřešit zpoplatněné stání.

Parkovací automaty mají kvůli nedostatku čipů dorazit v lednu. Do té doby musí městská rada schválit výši parkovného.

„Předběžně se počítá s 500 korunami na den, a to už od první hodiny, aby tady nebyly nekontrolovatelné nájezdy těch kamionů, které tady znepříjemňují život těm místním firmám. Co se týče toho nepořádku, který tam je, dohodli jsme se s firmami, že pokud se něco takového v jejich blízkosti bude dít, tak pošlou fotku,“ řekl po schůzce se zástupci firem náměstek primátora Pavel Tošovský.

Nepořádek v Předlicích se nedaří řešit už roky. Může to odrazovat investory

Zástupci firem se mají s městem setkávat pravidelně. Podobný přístup kvitoval Jan Sláma ze společnosti Nyylo: „Nemám důvod nevěřit tomu, že by neměl snahu něco udělat, i když z mého úhlu pohledu mi ten problém přijde banální na to, abychom se kolem něj točili už tři roky, jestli se nepletu.“

Na nepořádek a parkující kamiony se podle Jana Slámy nabalují další problémy. „Je to magnet na další nepořádek, a navíc to sem láká určitý typ lidí, kteří v tom pro sebe vidí nějakou příležitost.“

Situaci pomáhá řešit v roli mediátora vládní agentura CzechInvest. Podle krajské ředitelky Petry Hrstkové působí nepořádek a s tím spojené problémy negativně na klienty firem z průmyslové zóny. Může navíc odradit případné další zájemce o vstup do zóny.

„Myslím si, že ještě město má jednu volnou plochu, kterou nabízí pro investory. A samozřejmě to může toho investora odradit, aby zde zasídlil,“ dodala Petra Hrstková.

Další schůzka k situaci v předlické průmyslové zóně je naplánovaná na polovinu ledna.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související