Vedení Ústí nad Labem nesouhlasí se vznikem provozu na recyklaci baterií na Střekově

7. prosinec 2022 09:49

Město Ústí nad Labem nechce v areálu na Střekově linku na zpracování nikl-kadmiových akumulátorů. Proti jsou radní i odbor životního prostředí.

Firma NIMETAL chce rozšířit provoz, který má dosud u Velkých Přílep ve Středočeském kraji. Na Střekově má v plánu zpracovávat maximálně 2000 tun akumulátorů ročně. K tomu chce využívat i novější technologii. Složení baterií i technologie jejich zpracovávání ale vedení města vadí.

„Jednak ta technologická linka byla tou společností představena jako poloprovozní, v podstatě zkušební záležitost bez profesionálního využití kdekoliv, jednak s ohledem na fakt, že kadmium je opravdu velmi toxická látka, která zatěžuje životní prostředí, navíc v už tak dost zatíženém životním prostředí na Střekově,“ řekl primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Jednotlivé části, tedy i toxické kadmium, by se měly převážet k dalšímu použití. V okolí areálu jsou přitom obytné domy. To se nelíbí radním ani odboru životního prostředí. Obyvatele této části města navíc dlouhá léta obtěžuje zápach z jiných provozů v areálu bývalé Setuzy.

Připomínky mohou lidé posílat do 8. prosince

Firma NIMETAL ve zveřejněném oznámení píše, že by ani nová technologie na oddělení kadmia neměla zatěžovat životní prostředí – uvádí také, že během fungování dosavadního provozu u Velkých Přílep nebyly žádné negativní vlivy zaznamenané. Pokud by unikl elektrolyt třeba kvůli netěsnosti zásobníku, tak by chemikálie skončily ve sběrných kanálcích v podlaze.

Samotná linka na oddělování kadmia má podle popisu v záměru řadu bezpečnostních pojistek a firma nepředpokládá nějakou větší havárii. Město nicméně kritizuje i to, že chybí popis vlivu na zdraví obyvatel v případě havárie, včetně případného rozsahu zasažení okolí.

Připomínky k záměru je možné na krajský úřad posílat do 8. prosince. Úřad pak rozhodne, jestli bude tento podnikatelský plán muset projít podrobnějším posouzením vlivu na životní prostředí nebo ne.

Spustit audio

Související