Vedení Ústí nad Labem chce zpřísnit regulaci hazardu - připravuje zákaz heren a povolení kasin

23. květen 2019

Vedení Ústí nad Labem by chtělo na území města povolit pouze kasina. Znamenalo by to zánik heren, kterých po zpřísnění zákona ubývá. Chce tak podle náměstka primátora Tomáše Vlacha z ANO omezit snadný přístup do heren zejména lidem s nízkými příjmy. Právě oni se rychleji dostávají do finančních i rodinných problémů.

V poradně ústeckého Drug out clubu pomáhají 45 lidem závislým na hraní. Chodí tam i dalších 20 jejich blízkých. Řeší dluhy, ztrátu práce i vztahy.

Terapeutka Jana Švadlenová popsala typického klienta: „Muž, zhruba 33 let, většinou s dokončeným středoškolským vzděláním, žije v partnerském vztahu, pracuje… Najednou okolí přichází na to, že má problém s hraním. Nejčastěji je to tak, že přijde soudní obsílka nebo exekuce. Ty dluhy bývají vysoké – často se pohybují nad milionem korun, a není to stropová částka.“

Přes 150 000 lidí se v Česku snaží zbavit závislosti na hrách

V republice se z gamblerství snaží podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti dostat zhruba 165 tisíc lidí.

Analytik Zdeněk Rous na výsledcích průzkumu z let 2013 až 2017 shrnul trend závislosti: „Technické hry, čili automaty: v roce 2013 to bylo 80 %, ale jejich podíl klesá. V roce 2017 to bylo 65 %. Naopak roste podíl hráčů, kteří mají problém s kurzovými sázkami. Ještě tam hraje roli to, že se víc hraje na internetu.“

„Už tento trend také sledujeme, ale žijeme na Ústecku, kde pořád převažují osoby, které hrají automaty,“ doplnila Jana Švadlenová.

V budoucnosti by v Ústí už neměly být herny, ale jen kasina

Přímo v Ústí mohou být automaty na 118 místech – po zpřísnění loterijního zákona jich je podle ředitele městské policie Pavla Bakuleho funkčních 33. Vedení města chce toto číslo ještě snížit.

„Chceme regulovat výskyt heren tím, že je zakážeme na území. Zbydou nám pouze kasina, pro která ale platí přísnější omezení ze strany státu, takže je jasné, že jich nebude tolik.“ - řekl náměstek primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO.

S tím vesměs souhlasí oslovení zástupci dalších stran a hnutí v zastupitelstvu – tedy hnutí Vaše Ústí, PRO! Ústí, ODS, SPD, PRO Zdraví a Sport i KSČM. Náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů odmítla věc komentovat.

Například pro Pavla Vodseďálka z KSČM bude důležité i to, jak bude chtít vedení města nahradit výpadek příjmů v rozpočtu. I to by mělo být součástí podkladů k nové vyhlášce, kterou by zastupitelé mohli podle náměstka Vlacha projednávat do konce roku.

Spustit audio

Související