Vedení Tisé chce vybudovat náměstí místo parkoviště. Návrh na úpravu místa ale sklízí kritiku

20. srpen 2020 08:55

Tisá na Ústecku chce přestavět dvě asfaltové plochy u kostela sv. Anny na reprezentativní náměstí. Na místě teď parkují turisté mířící do skalního města, za sezonu jich přijede na 40 tisíc. I jim by mělo nové náměstí sloužit. Jenže jeho navržená podoba se některým místním nelíbí.

„Dlouho tady byl hotel Pošta a kolem něj různé obchůdky – cukrárna a tak. Teď tu není nic. Docela mě to štve, že v obci není centrum, ale parkoviště,“ říká paní Jana, která má v Tisé už několik desítek let chalupu.

O potřebě vybudovat v Tisé nějaké náměstí už se mluví od roku 2014. Teď vedení obce obyvatelům představilo návrh, jak by mohlo budoucí centrum vypadat.

„Teprve v červnu to šlo na veřejnost, a samozřejmě všechno to vyvolalo takové různé protichůdné nápady a názory,“ vysvětluje nezávislý starosta Tomáš Kratochvíl.

Kdysi dávno měla Tisá svoje přirozené náměstí kolem kostela sv. Anny. Byla tam fara a velký, reprezentativní dům hotelu Pošta.

Na jejich zbořeništi  jsou v současnosti jen nevzhledné parkovací plochy. Místo nich by mohlo v budoucnosti vyrůst infocentrum a veřejné toalety.

Budovy mají být v základu z velkoobjemových kontejnerů, a to je tak trochu kámen úrazu.

„Chtělo by to něco hezkého, stylového, co by se sem hodilo,“ myslí si paní Jana. „V podstatě nás k tomu vedou ekonomické důvody. Myslím si ale, že se ty kontejnery dají upravit tak, že to nikdo ani nepozná,“ říká Kratochvíl.

„Nevím, přijde mi to zbytečné. Vymýšlejí blbosti. Nějak si ani nedokážu představit, k čemu nám to tady bude,“ krčí rameny Petra, která v obci bydlí.

Tisá chce současně s novým centrem vybudovat několik nových odstavných ploch pro auta turistů.

„Připravujeme změnu územního plánu. Máme vytipované některé plochy, které by byly pro parkování vhodné. Jsou v dosahu, nějakých 300 až 400 metrů od skal,“ potvrzuje starosta.

Návrh na novou podobu centra Tisé je možné prohlédnout si na webu obce. Jeho realizace by stála kolem 12 milionů korun. S finálním projektem by se ale obec ráda dostala na poloviční cenu.

Spustit audio

Související