Vedení Teplic prosadilo svou variantu cyklotrasy z Šanova do Řetenic. Opozici se to nelíbí

20. únor 2017

Teplice mají jasno, kudy vyznačí cestu pro cyklisty z lázeňského Šanova přes centrum do Řetenic. Odtud se pak, hlavně v létě, snáze dostanou na oblíbené koupaliště v bývalém lomu Barbora v Oldřichově. Zastupitelé ze tří možností odhlasovali tu, kterou už jednou odmítli.

Cesta pro cyklisty napříč Teplicemi naváže na průjezd Šanovským parkem. Začne za lázeňským domem Beethoven, přes Zámecké náměstí, kolem gymnázia. Odtud pak budou muset cyklisté přejet frekventovanou Alejní ulici a pokračovat kolem bývalého zimního a stávajícího fotbalového stadionu kolem sportovní haly. Po přejezdu Libušiny ulice pak cyklisté zamíří do Denisovy ulice, kolem klubu Knak ke sklárně.

Jde o nejlevnější variantu, která bude stát zhruba 1,9 milionu korun bez DPH. Další dvě možnosti vedly mezi gymnáziem a sklárnou po Alejní a Jateční ulici. První by město vyšla na 7, druhá skoro na 8 milionů korun bez DPH.

Opoziční hnutí „Volba PRO! Teplice“, ANO kritizuje zvolenou variantu hlavně kvůli úseku v Denisově ulici. Tam se jezdí obousměrně, místy tam i auta parkují a na silnici by měl být jen vyznačený pruh pro cyklisty.

„Dokážete si představit, že Denisovou ulicí, kde je spousta aut z obou stran, pojedete s malým dítětem? To tam nad těmi auty nebude vidět… To je velmi nebezpečné. Vnitroblokem nebo Jateční ulicí ti cyklisté jezdí už teď ‒ to jsou trasy, které se používají. A přejít Libušinu ulici k Denisovi, to je obtížné i pro dospělého, který je sám, natož pro cyklistu,“ varoval před zvolenou variantou předseda výboru pro dotace a dopravu Jaromír Kohlíček z KSČM.

Podle Jana Pechouta z BESIP jsou cyklopruhy evropský trend. U nás na ně ale nejsme moc zvyklí, doporučoval by proto před otevřením této trasy osvětovou kampaň a také zvýraznění celého úseku.

Práce na nové cyklotrase letos ale určitě nezačnou. Musí se nejdřív připravit projektová dokumentace.

autoři: hau , tsch
Spustit audio