Vedení Oseku se snaží ochránit kořeny stromů před návštěvníky lanového 3D bludiště

30. květen 2023 10:31

V Oseku na Teplicku zvažují budoucnost tamního 3D bludiště v korunách stromů. Po letech provozu potřebuje revizi, navíc některé stromy usychají. Neprospívá jim velký pohyb lidí, zejména cyklistů. Zemina pod stromy je natolik udusaná, že dešťová voda po ní steče a nedostane se ke kořenům.

„Tady je ta zemina opravdu udusaná, a když zaprší, tak ten déšť po ní steče – ty stromy pak samozřejmě nemají vodu, nemají z čeho růst a schnou,“ vysvětluje Lukáš Hykl z oseckého odboru místního hospodářství. Ukazuje přitom na půdu pod známou atrakcí v Oseku, lanovým 3D bludištěm v korunách stromů.

Nejvíc to je vidět na krajním modřínu. „Ten už je skoro celý suchý – když tady děláme posudek, bereme ho jako nejslabší článek – jak půjde on, tak to bludiště bude muset jít dolů,“ dodává Hykl.

Nejvíc ale podle něj stromům vadí velké množství lidí, které pod nimi prochází nebo jezdí na kole.

„Pro nás by bylo dobré, aby tady byly nějaké zarostlé části, ve kterých budou křoviny, do kterých nikdo nepůjde. Tak by to mělo být na většině toho území. To znamená, že by tady byly nějaké oficiální cesty, po kterých by lidé mohli chodit a jezdit s tím, že už by nechodili do té další části lesa,“ shrnuje Hykl.

Cyklisté jsou pro provoz 3D bludiště problém

„Máme to tu teď opáskované, to kvůli cyklistům, aby nám neporazili ty děti, které tu v areálu míváme. To znamená, že na kole tudy lidé jezdit smějí, ale ne přes naše bludiště,“ vysvětluje Jana Köhlerová, která v bludišti pracuje.

„Musíme s lidmi neustále komunikovat a vysvětlovat jim, proč to není žádoucí, aby tam jezdili na kolech. Teď hledáme nějakou variantu, jak zabránit cyklistům tam jezdit. Hledáme nějakou možnost ke stavbě pump trackového hřiště,“ vysvětluje Starosta Václav Krtek z uskupení Osek všem.

Životnost bludiště z roku 2015 se podle starosty blíží konci a obnova přijde na milionové částky.

Spustit audio

Související