Vedení Mostu zvažuje zavedení poplatku za svoz komunálního dopadu pro dlužníky

11. září 2019

Někteří obyvatelé Mostu by mohli od ledna platit poplatky za svoz komunálního odpadu. Navrhují to radní města s tím, že poplatek ve výši zhruba 800 korun ročně by platili jen ti, kteří městu dluží za poplatky a pokuty. Ti, kteří městu nic nedluží, by i nadále poplatek za svoz odpadu neplatili. Most tím chce motivovat dlužníky k zaplacení svého dluhu.

Obyvatelé Mostu neplatí poplatek za svoz odpadu od roku 2007, někteří by ale mohli začít platit od ledna příštího roku.

Podle opozičního zastupitele Jana Hrubeše za hnutí Piráti a Zelení pro Most motivační odpuštění poplatku fungovat nebude. Město by podle něj mělo poplatek za svoz odpadu zavést po 12 letech plošně.

Podle odborníků nebude mít zavedení poplatku pro dlužníky plánovaný efekt

Nápad zavést poplatek za svoz komunálního odpadu jen pro dlužníky města se nelíbí ani odborníkům na dluhovou problematiku.

„Když to vezmu z pohledu lidí, kteří k nám do občanské poradny chodí a řeší splácení svých dluhů, tak ten odpad, to byla pohledávka, kterou dlužníci neplatili jako první, protože má nejmenší následky. Nemyslím si proto, že to bude mít moc efekt,“ vysvětluje ředitelka mostecké Diakonie Markéta Strížová.

Podle podkladů mosteckého magistrátu bude město v příštím roce platit za svoz odpadu 57 milionů korun.

V evidenci dlužníků místních poplatků a pokut uložených ve správním a příkazním řízení je zhruba 3 600 lidí. Pokud by všichni platili poplatky za svoz odpadu, město by vybralo zhruba 3 miliony korun. O zavedení poplatku bude zřejmě jednat listopadové zastupitelstvo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související