Vedení města Mostu představilo budoucí podobu modulového bydlení na sídlišti Chanov

11. březen 2021 15:20

Most představil podobu modulového bydlení na sídlišti Chanov. Jde o dům složený z obytných kontejnerů. Přestěhovat se do něj mají ti, kteří na sídlišti žijí ve zničených panelových domech.

Most představil podobu modulového bydlení na sídlišti Chanov. Jde o dům složený z obytných kontejnerů. Přestěhovat se do něj mají ti, kteří na sídlišti žijí ve zničených panelových domech.

Bude v něm 18 bytů a město za něj ze svého zaplatí zhruba 25 milionů korun. Názor na tzv. kontejnerové domy rozděluje jak obyvatele Chanova, tak městské zastupitele.

„Některé ty domy v Chanově jsou prostě v současnosti neobyvatelné, a přesto tam ti lidé žijí. Ty domy jsou v majetku města, a pokud by tam došlo k nějaké nenadálé události, bude za to zodpovědné město,“ vysvětlil kritikům kontejnerového bydlení primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost. Nový dům přitom bude podle něj takřka nezničitelný.

Názory politiků na modulové bydlení se různí

Odpůrkyně tzv. kontejnerového bydlení, zastupitelka Patrície Prokešová z hnutí ANO, po zhlédnutí prezentace částečně změnila názor.

„Nejsem přívržencem tohoto bydlení, po pravdě jsem teď trochu v rozpacích, asi i proto, že nesouhlasím ani s tou rekonstrukcí těch bytových domů. Myslím si, že tohle je taková lepší možnost,“ uvedla Prokešová.

Vizualizace modulového bydlení ale nepřesvědčila Piráty a Zelené pro Most. „Pořád si myslíme, že by byla možná rekonstrukce stávajících domů – to by město mohlo ušetřit opravdu velké peníze,“ říká zastupitel hnutí Jan Hrubeš.

S rekonstrukcí zničených paneláků za pomoci místních ale primátor Paparega nesouhlasí: „Ti místní nejsou kvalifikovaní na to, aby ty práce odvedli sami. A dát tam podmínku, že by ty domy měla opravit firma, je nehospodárné. Navíc si myslím, že by neobstála, protože přinutit osoby, které zpravidla nechtějí pracovat, aby se podílely na revitalizaci takhle zchátralých domů, to je pro mě absurdní.“

Neshodnou se ani obyvatelé sídliště

Peter Bažo v Chanově žije 35 let. Město ho coby zástupce obyvatel Chanova na prezentaci pozvalo. Podle něj bude modulové bydlení lepší, než to současné.

S tím ale nesouhlasí Ján Chromý. Proti tzv. kontejnerovému domu sepsal v minulosti petici, raději by, aby si chanovští opravili zdevastované paneláky sami.

Město chce vyhlásit výběrové řízení na dodavatele modulového bydlení v nejbližších týdnech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související