Vedení Dolních Zálezlech vyzvalo lidi, aby šetřili pitnou vodou. Obecní vodojemy jsou téměř na suchu

16. červen 2021 12:21

První obce na severu Čech se začínají potýkat s nedostatkem pitné vody. Příkladem jsou Dolní Zálezly na Ústecku. Podle tamní starostky může za vyprázdnění vodojemů zřejmě napouštění bazénů a zalévání. Do obce už dorazil i vodárenský technik, který se snažil zjistit, jestli voda se sítě někudy neuniká.

„Vyšší zvuk znamená poruchu. Když není zvuk, žádná porucha není,“ říká během diagnostiky vodovodního řadu se sluchátky na uších a kladívkem v ruce technik Stanislav.

Podle nezávislé starostky Dolních Zálezel na Ústecku Magdy Pejšové může až za 2,5krát vyšší odběr vody zřejmě zalévání a napouštění bazénů.

„Podle mě se sešlo víc věcí najednou – oteplilo se, neprší. Někdo má vrty, jiný ne. Vody je málo a lidé víc pěstují na zahrádkách – takže tou vodou i zalévají. Je i víc bazénů, které si ti lidé napouštějí,“ vypočítává Pejšová.

Chcete napouštět bazén? Objednejte si cisternu

Vedení obce proto vyzvalo své obyvatele, aby přestali pitnou vodou zalévat zahrádky a plnit bazény.

„To pomohlo. Během týdne se to ale zase zhoršilo, a teď o víkendu jsme u vodojemu byli skoro na nule, takže jsme ho museli doplnit cisternou,“ doplnila starostka.

A právě cisternou si také mohou lidé nechat bazény naplnit.

„Člověk si domluví termín, pak k němu přijede cisterna, která mu přiveze vodu. Samozřejmě, že kvůli tomu, jaká předpověď byla hlášena na další dny, tak naše call centrum zaznamenává velký nárůst požadavků na závozy bazénů,“ vysvětluje Iveta Kardianová ze Severočeských vodovodů a kanalizací.

Když si už lidé začnou napouštět bazén z vodovodního řadu, měli by myslet i na ostatní sousedy.

„Pokud napouštějí vodu z vodovodu, ať ji napouštějí mírným proudem. Velký průtok vodovodním řadem může způsobit uvolnění nějakých malých nečistot v řadu. Dochází také k tomu, že v menších obcích, kde zavážíme vodojemy, dochází k častějšímu vyprázdnění vodojemu – a  sousedi jsou bez vody,“ dodala Iveta Kardianová s tím, že s vlnou horkého počasí se mohou problémy s dodávkami pitné vody ještě zhoršit.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související