Vedení Děčína chce, aby se lékařská pohotovost pro dospělé vrátila do nemocnice

17. prosinec 2018

Vedení města Děčín chce vyjednat, aby se pohotovost pro dospělé vrátila do místní nemocnice. Od července ji lékaři slouží ve svých ordninacích. Lidé tak musí zjišťovat, kde který doktor ordinuje.

Lékařům ale tento systém práce vyhovuje a nechtějí se ho vzdát. Od léta tak není problém pohotovostní služby v Děčíně obsadit, což dřív nebylo pravidlem.

„Chci využít všech svých schopností, znalostí, kontaktů, čehokoli, aby ta pohotovost byla opět, logicky, v nemocnici. Jsem ochoten dát pětinásobek, možná ještě více, abychom zřídili to pracoviště,“ prohlásil primátor Děčína Jaroslav Hrouda z hnutí ANO.

„Nikdo ale nechce, to vybavení, “ konstatuje praktická lékařka Iva Beranová a pokračuje: „Pohotovost funguje tři hodiny. A přijdou tam i lidé, kteří mají nějakou akutní potíž, která není na hospitalizaci.“

Zastupitelé sice schválili Ústeckému kraji příspěvek 400 tisíc korun na zajištění lékařské pohotovosti na příští rok, i tak ale chtějí vyjednávat o návratu pohotovostní služby do areálu nemocnice.

Lékaři jsou ale se stávajícím stavem spokojeni – návštěvnost pacientů podle doktorky Beranové nepoklesla. „Mám tu dopis od krajského úřadu, kde se říká, že jsou se stavem spokojeni, a že neplánují žádnou změnu. Máme už víceméně připravený rozpis služeb od ledna do března,“ dodává.

„Byla to pro nás jediná šance, jak využít všech zákonných možností a zapojit všechny lékaře do pohotovosti,“ říká Petr Severa z odboru zdravotnictví Ústeckého kraje a pokračuje: „Svoláme jednání mezi nemocnicí, městem, krajem a lékaři. Vždy jsme preferovali centrální variantu, nemáme ale nástroje na to dávat lékařům ultimáta.“

autor: dap
Spustit audio

Související