Ve výzkumu a výrobě nových ochranných pomůcek proti covid-19 vynikají i dvě firmy z Ústeckého kraje

26. leden 2021 14:27

Během pandemie koronaviru přibylo v Česku firem, které žádaly o schválení ochranných pomůcek. Vyplývá to z údajů ministerstva průmyslu a obchodu. Jen v Ústeckém kraji jsou minimálně dva výrobci tzv. polomasek, respirátorů a roušek, kterým se ve vývoji nových výrobků daří.

Ještě před pandemií koronaviru měly nejvyšší certifikaci FFP3 výrobky dvou firem. V průběhu několika měsíců se jejich počet zvýšil.

Prvenství na poli FFP3 respirátorů drží roudnický Pardam. Jako první uspěl se schválením opětovně použitelného respirátoru s nanovlákny. Koronavirová krize vývoj tohoto výrobku znovu rozjela. Předtím neměla firma dost peněz na jeho uvedení na trh.

„Loni v lednu jsme řekli, že s tím respirátorem končíme, že už ho dál nebudeme tlačit. A pak začala koronakrize, my to vytáhli ze šuplíku a začali ten respirátor dotahovat tak, aby byl tím top produktem, a to nejen na českém trhu,“ zmínil ředitel PARDAM NANO4FIBERS Jan Buk.

Unikátní polomasku vyrábí firma z Českého Jiřetína jako jediná na světě

Na použití nanomatriálů se soustředí v Ústeckém kraji i další firma. Nanologix z Českého Jiřetína na Mostecku vyvíjí tzv. obličejovou polomasku, kterou si nechala patentovat a vyrábí jí jako jediná na světě. I kvůli pandemii se firma rozrůstá.

„Museli jsme výrobu rozšířit kvůli vyššímu zájmu, který tady ze strany zákazníků a státních institucí byl,“ zmínil jednatel František Bauer.

I když firma vyváží do více než 20 zemí světa, o odchodu z Ústeckého kraje neuvažuje.

„Dostali jsme samozřejmě několik nabídek od velkých společností, jako je třeba Ford, které nám nabízely, abychom se k nim přidali a rozjeli s nimi výrobu ve Spojených státech, ale my řekli, že ne, že výroba zůstane vždycky v České republice. To znamená, že i naše pobočka, kterou ve Spojených státech máme, nebude nic vyrábět – bude se zabývat pouze distribucí,“ doplnil František Bauer.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související