Ve Velemyšlevsi na Lounsku si připomněli 100 let od připojení obce k elektrickému proudu

22. květen 2022

Výročí 100 let od připojení k elektřině si v sobotu připomněli obyvatelé Velemyšlevsi na Lounsku a okolních obcí. Odpoledne prošel přes náves slavnostní průvod v čele s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem směrem na fotbalové hřiště, kde oslavy pokračovaly zábavou. Třeba živými obrazy nebo ohnivou a elektrickou show.

Odpoledne prošel přes náves Velemyšlevsi slavnostní průvod v čele s prezidentem T. G. Masarykem

„Byl to nápad lidí z Tvrzenic, protože tam je kaplička, nebo ne kaplička, ale trafo, na kterém je datován letopočet, a upozornili nás na to,“ vysvětluje starosta Velemyšlevsi Miloslav Štípek (nezávislý, kdo na nápad oslavit 100 let od zapojení elektřiny přišel.

Hlavní oslavy se odehrály na fotbalovém stadionu ve Velemyšlevsi

„Tím, že je to 100 let od zavedení proudu, tak jsme celou scénu těch velkých oslav, které jsou spojení Dnem dětí a obecní slavnosti, pojali jako takovou retrospektivu, co bylo před proudem a jak to bude po proudu, takže tu máme žonglérská vystoupení, ohnivá a elektrická, budeme dělat i živý obraz, jak se pralo na valše, jak se svítilo ohněm a teď baterkami, takže celý fotbalový stadion ve Velemyšlevsi jsme rozdělili na dobu před a po elektrickém proudu,“ popisuje Petr Stolař, principál divadla V pytli, průběh oslav.

autor: Jan Beneš
Spustit audio