Ve věku 102 let zemřel Miroslav Zikmund. Připomeňte si pořad Dva kamarádi a jejich dvě cesty

2. prosinec 2021

Ve věku 102 let zemřel cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina. Zikmund, kterého v roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, byl známý díky cestám po světě, jež podnikl se svým spolužákem z vysoké školy Jiřím Hanzelkou. Společně jako první autem pokořili Núbijskou poušť, projeli přes stovku zemí a přivezli desítky tisíc metrů filmových materiálů.

Těsně před válkou se ve frontě před vysokou školou setkali Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba spojovala touha cestovat a poznat svět. Vzniklo výjimečné přátelství.

Po dokončení studia dva čerství inženýři ekonomie začali shánět automobil, kterým by do světa vyjeli. Se svými plány na cestu oslovili vedení automobilky Tatra.  Dostali stříbrnou Tatru 87 a v dubnu 1947 mohli vyrazit do Afriky a Jižní Ameriky.

Pláže, lovci lebek i soptící vulkán

Jejich první cesta měla hlavně vytvořit a posílit obchodní vztahy Československa s ostatními státy a propagovat tuzemské výrobky. Psaní reportáží, focení a filmování pomáhalo výpravu finančně zajistit.

Jiří Hanzelka (vlevo) s Miroslavem Zikmundem v roce 1997

Naši cestovatelé projeli Afriku odshora až dolů. V poušti je trápila žízeň, Jiřího Hanzelku prohnal hroch a prožil si i malárii. Stáli spolu na okraji soptícího vulkánu. 

Z Kapského města vyrazili i s tatrovkou lodí do Jižní Ameriky. Jižní Amerika ale nebyly jen brazilské pláže, na naše cestovatele tam čekali také lovci lebek. Do úplně jiného Československa se vrátili na podzim roku 1950. 

Asijské ostrovy a nekonečný Sovětský svaz

Na druhou výpravu do Asie vyrazili v dubnu 1959. Slavní cestovatelé už měli vozy dva – Tatry 805 v cestovatelské úpravě. Tohle byla profesionální výprava a místo na tři roky odjížděli Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund na pět a půl roku. Doma nechali manželky i děti.

Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund

Druhá cesta byla zaměřená hlavně na filmování. Natáčelo se v Kašmíru, Indii i v Indonésii. Z tropických ostrovů, přes Japonsko, se Zikmund s Hanzelkou dostali až do nekonečného Sovětského svazu.

Při druhé cestě si inženýři ekonomie u vybraných států sepisovali takzvané zvláštní zprávy. Rozbor sovětských ekonomických problémů se nesetkal s nadšením u československých ani u sovětských funkcionářů.

Po návratu z druhé výpravy se naši cestovatelé vezli na vlně popularity, zpracovávali spousty materiálu, psali knihy, promítaly se jejich filmy. V roce 1968 se ale postavili na reformní stranu a komunisté jim vše sečetli.

Cestovatel Miroslav Zikmund (2009)

Vzpomínky na jejich cesty a málo známé nahrávky ze soukromých archivů nabízí další vydání pořadu Archiv Plus.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.