Ve Varnsdorfu postupně pokračují v obnově Červeného kostela

V takzvaném Červeném kostele ve Varnsdorfu se opět pracuje. Novogotickou stavbu z červených cihel získalo město od státu před více než dvěma lety.  Každý rok do ní investuje několik milionů korun.

„Teprve, když jsme to začali rozebírat, jsme zjistili, co všechno je porušené a shnilé,“ konstatuje truhlář Vladimír Jurica.

„Ta dřeva jsou zdobená – tam, kde to bylo porušené, děláme kopie. Musí se to všechno dělat ručně, máme původní šablony a musíme to překreslit na nový kus,“ bere Jurica do ruky solidní trám a dodává: „Musí se to rozebrat a znovu repasovat, takže minimálně dva měsíce práce.“

Kolem Červeného kostela chodí Milan Hanousek z odboru správy městského majetku, který na práce na kostele dohlíží.

„Ještě se bude dostavovat lešení ze všech stran nahoře, budou se měnit všechny ty závětrné lišty. Jinak ta střecha je výborná, je tady 110 let a pořád původní,“ ukazuje Hanousek, který na rekonstrukci dohlíží i z památkářského hlediska a dodává, že na věži pořád visí tři zvony.

„Teď momentálně tady dělají čtyři firmy,“ upřesňuje místostarosta města Josef Hambálek z hnutí ANO a pokračuje: „Místní firma dělá kompletní rekonstrukci ochozů, která bude stát přes pět set tisíc korun, z toho čtyři sta tisíc jsme získali jako dotaci z Ústeckého kraje. Letos půjdou na obnovu kostela zhruba tři miliony, postupně bychom ale chtěli tu částku zvyšovat. Byl bych rád, aby ty hlavní práce byly hotové do tří let.“

Letos poprvé o „Noci kostelů“ umožnilo město lidem se do opravovaného Červeného kostela podívat, zájem byl obrovský. Hlavně mezi pamětníky. Kostel sloužil svému účelu naposledy v 50. letech 20. století.

autoři: dap , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Sever
Spustit audio

Související