Ve školní jídelně v Křešicích na Litoměřicku se snaží naučit děti jíst zdravě

3. únor 2016

Kuskus, pohanka nebo jáhly. To je jen část potravin, které se nově objevují na jídelníčku Mateřské a Základní školy v Křešicích na Litoměřicku. Kuchařky začaly připravovat pro některé děti nové neznámé obědy a svačiny. Předškoláci tyto změny zvládají docela dobře.

„My jíme pomazánku, ale je to pomazánka zdravá, česneková… My si jí sami mažeme,“ říká Standa a dodává: „Ty svačiny jsou dobrý, tahle je moje nejoblíbenější.“

„Ty jídla jsme v jídelně koncipovali tak, aby to bylo formou rautu a aby si každý mohl vybrat,“ říká ředitelka školy Lenka Špittová.

Předškolní děti mají v jídelně každý den k svačinám výběr z několika druhů ovoce i zeleniny. Pro školáky už ale musí být jídlo připravené, protože mají méně času.

V jídelně Mateřské a Základní školy v Křešicích na Litoměřicku

„Dopolední svačiny dotuje obec, ale rodiče za ně také platí – deset korun za svačinu. A my se snažíme kombinovat zdravou stravu a zdravý selský rozum,“ doplňuje ředitelka.

V kuchyni už se chystá oběd a děti už teď přemýšlejí, co to bude. „Bude to čočka s kysaným zelím a na to cibulka,“ prozrazuje kuchařka Jana Fetnerová a dodává: „Snažíme se vařit nově, zdravěji, ale ty děti to moc nejedí, protože na to nejsou zvyklé.“

A jaké potraviny dětem obvykle moc nechutnají? „Luštěniny – čočka, hrách… Ryby, ty nemusejí vůbec. A rády mají řízky, špagety a klasické omáčky. Přesto doufáme, že si na zdravější stravování postupně zvyknou,“ dodává Jana Fetnerová.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio