Ve skanzenu Rochus v Mařaticích u Uherského Hradiště můžete poznat místní lidové tradice

9. březen 2021

Uherskohradišťsko je krajem lidových písní, vína a slivovice. Je místem, kde se konají Jízdy králů a kde potkáte tanečníky slováckého verbuňku i mistry rukodělné výroby. A kde žijí lidé, které vzájemně spojuje úcta k tradicím. To všechno na vás dýchne, když navštívíte skanzen Rochus v Mařaticích u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji.

Lokalita, kde vzniká přírodní a kulturní areál Park Rochus o velikosti přibližně 60 hektarů, je bývalým vojenským cvičištěm. Dnes představuje zelený ostrov plný křovin a lučních porostů uprostřed intenzivně zemědělsky obhospodařované krajiny. Díky předchozí činnosti vojáků se tam vyvinul cenný biotop, který v sobě ukrývá přírodní bohatství. Žije tam řada vzácných druhů, například motýl bourovce trnkového, a také rostlin, třeba kriticky ohrožená a zákonem chráněná orchidej tořič včelonosný.

Součástí přírodního parku je i muzeum v přírodě. Jeho název je odvozený od nedaleké kaple Svatého Rocha. V jednom místě Skanzenu Rochus stojí původní dřevěná stodola, která sem byla přenesena z nedaleké obce Břestek. O několik metrů dál vyrostly další dvě zemědělské usedlosti, nad kterými stojí dům se starým vinným sklepem. Součástí muzea je také vinohrad, u kterého stojí originální klátové úly. Kousek od nich se pak nachází dřevěný seník z Hradčovic z roku 1904.

Skanzen Rochus v Mařaticích u Uherského Hradiště

Na dohled pak stojí menší stavení, které svou doškovou střechou vyvolává dojem pohádkové perníkové chaloupky. Jde také o repliku, tentokrát chalupy z Veletin. „V jejím interiéru je rohová lavice se stolem, u kterého se scházela celá rodina, dále takzvaný svatý kout, kde jsou obrázky na skle se svatými, truhly, postele, a nechybí ani pec na chleba a kachlová kamna. Do kamen se přikládalo z černé kuchyně, a to hned ze tří míst: samostatně se přikládalo do kachlových kamen, samostatně do chlebové pece a potom je tam ještě kotel, ve kterém se ohřívala voda“, popisuje ředitel Skanzenu Rochus Jan Blahůšek.

 

Tradice se ve skanzenu dodržují a ctí

Návštěvníci Skanzenu Rochus mohou zažít tradiční masopust, na Slovácku nazývaný fašank, Velikonoce, stavění májek, otevírání pastvin, žně nebo pouť. Ale také adventní zvyky jako štěpánské koledování. Součástí Parku Rochus jsou dva ovocné sady, tvořené starými ovocnými odrůdami Uherskohradišťska a Uherskobrodska.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.