Ve Hřensku chystají pro turisty překvapení ‒ novou vyhlídku

7. listopad 2016

Návštěvníci Hřenska na Děčínsku se mohou těšit na novou vyhlídku nad řekou. Obec novinku chystá na příští rok. Koupí také novou loďku, která bude jezdit v soutěskách řeky Kamenice. Peníze na to do obecní pokladny přinesli sami turisté. Letos jich totiž do jedné ze vstupních bran do Českého Švýcarska přijel rekordní počet.

Zavírají i stánkaři. „Končí sezona. Zkusíme ale ještě víkendy, zimy jsou mírné a lidé courají i o víkendech,“ říká Karel Macek, jeden z provozovatelů. Podobně jako on uklízejí i další jeho kolegové a připravují je na zimu. Shodují se v jednom, letošní sezona byla velmi silná, do Hřenska přijelo hodně návštěvníků.

„Lidé zpátky objevují Čechy. Bojí se terorismu v zahraničí, říká Karel Macek. Jeho slova potvrzuje i nezávislý starosta Hřenska Zdeněk Pánek. „V letošním roce prošlo soutěskami téměř tři sta tisíc turistů, v porovnání s loňským rokem zaznamenáváme nárůst o dvacet tisíc. Sezona v letošním roce byla skutečně dobrá, na jejím počátku jsem nevěřil, že to tak dopadne.“

Díky zvýšenému počtu turistů je tak Hřenská obecní pokladna o více než dva a půl milionu bohatší než loni. Proto se vedení obce rozhodlo postavit novou vyhlídku a v Edmundově soutěsce přibyde další lodička. Podle starosty by chtěli ve Hřensku přijmout i tři další převozníky.

„Chystáte na příští sezonu novinku, novou vyhlídku na řeku Kamenici,“ prozradil starosta. Zatím se zpracovává projekt. „Jedná se o prostor, který je skutečně velmi zajímavý, již v minulosti tam vyhlídka stála,“ říká Pánek.

V soutěskách také začnou zaměstnanci obce ukládat lodičky na zimu. A jako každoročně také čistit koryto řeky od naplavených klád.

autor: dap
Spustit audio