Ve hře Americký bizon se do ústeckého Činoherního studia vrací herec Roman Zach

15. říjen 2021

Americký bizon – tak se jmenuje premiéra Činoherního studia v Ústí nad Labem, která se uskuteční 15. října od 19 hodin. Hra amerického dramatika Davida Mameta ukazuje jeden den a noc v životě tří mužů.

Po generální zkoušce Roman Zach řekl, že díky pandemii a zavřeným divadlům se mu návrat do Činoherního studia konečně podařil.

Ve hře Americký bizon se do ústeckého Činoherního studia vrací herec Roman Zach

„Konečně jsem toho neměl tolik. Tam to vždycky nevycházelo z časových důvodů – vždy jsem něco zkoušel v Praze, nebo jsem něco točil, a teď, tři čtvrtě roku zpátky, jsem konečně souhlasil, aniž bych se podíval do diáře. Jsem nepočítal s tím, že se to zase naplní. Nebylo to ideální, protože jsme do toho všichni měli natáčení. Klidně bychom na tom zkoušení spolu ještě trochu blbli, takže jsem trochu nervózní – mám takovou jako zodpovědnost zvláštní. Nejraději bych se na ni vyprdnul, ale pořád ji tam cítím,“ popsal Roman Zach.

V Činoherním studiu měl Roman Zach první angažmá po studiu DAMU – od roku 1995 do roku 2004. S kolegy ze severu je pořád v kontaktu, a návrat tak byl o to jednodušší.

„I když jsou tu noví lidé, se kterými jsem se už seznámil, tak ten prostor tady už mám tak rozehraný, jak už ho znám, tak mám stále pocit, že se vracím domů, takže mám vždycky chuť si tady s těmi lidmi sednout, a vždycky mě to tady bude bavit,“ vysvětluje Zach.

Společně s ním uvidí diváci v Americkém bizonovi Adama Ernesta a Jana Plouhara.

Inscenace si podle režiséra Davida Šiktance pohrává i s motivem restartu. „Jsou to tři figury, které jsou na nějaké hranici. Tak jestli je nějaký ten restart možný, nebo jestli takhle prožijí každý den, protože je nutné ten život, který se vyznačuje velkou mírou osamělosti a bezprizornosti, zaplnit nějakou představou, nějakou touhou – v tomto případě po nějakém kšeftu,“ shrnul Šiktanc.

Po páteční premiéře budou reprízy v neděli 17. října a ve čtvrtek 21. října.

Spustit audio

Související