Ve dvou okresech Libereckého kraje stále platí kalamitní stav

10. leden 2019

Vyhlášený energetický kalamitní stav stále platí pro Jablonecko a Semilsko v Libereckém kraji, a také pro Děčínsko v Ústeckém kraji. Společnost ČEZ ho vyhlásila včera večer. Bez elektřiny tam ráno bylo kolem devíti tisíc odběratelů.

Firma evidovala ráno asi 20 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu je například část Tanvaldu nebo Smržovky na Jablonecku.

„Jedná se o lokality Albrechtice, Smržovka, Tanvald. Na Liberecku pak lokalita Višňová, Andělka. Dále Benecko, Jestřebí v Krkonoších, a také máme poruchy v lokalitách Janov nad Nisou, Josefův Důl a Lučany,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní mají jejich technici velké problémy se k poruchám vůbec dostat.

„Jsme vybaveni vysoce moderní a sofistikovanou technikou, jedná se třeba o těžkou techniku, vysokozdvižné plošiny a podobně, ale to bohužel nám ten těžký, mokrý, hluboký sníh neumožňuje. Takže naši technici jsou vybaveni standardně sněžnicemi, nazují si je, vezmou žebřík a poruchy opravují v podstatě postaru,“ popsala problémy při odstraňování poruch Soňa Holingerová.

autor: Redakce ČRo 6
Spustit audio