Vánoční stromek z nákupního centra, zahradnictví, nebo z lesa. Kde ještě jsou a jaké jsou ceny

20. prosinec 2021 11:26

Do Štědrého dne už zbývají poslední dny a řada lidí už má vánoční strom doma, připravený k ozdobení. Kam pro něj, pokud jste to ještě nestihli?

Čtěte také

Někdo dává přednost jedli, jiný borovici, řada lidí preferuje zdařilé imitace vánočních stromků z umělých materiálů, ale většina lidí si chce byt na Vánoce přeci jen provonět živým stromkem.

Pokud někdo doma vánoční stromeček ještě nemá, měl by si pospíšit. Zatím jsou stále v prodeji u velkých nákupních center. Řetězce nabízejí téměř typizované kavkazské jedle ve třech velikostech z dovozu, i těch ale ubývá.

Čeští prodejci nabízejí širší plejádu stromků, od smrčků přes borovice a jedličky. Někteří menší prodejci, ale už o víkendu téměř doprodávali a už mají jen poslední kousky. Stromků je totiž letos výrazně méně. „Už moc stromků není, jako minulý rok, ani jich tolik nebylo. Dodavatel nám neposkytnul tolik stromků, kolik jsme chtěli, neměl dost lidí na práci s tím spojenou,“ potvrdil Českému rozhlasu Jaroslav Sýkora z libereckého zahradnictví na Kunratické.

Vánoční stromek z lesa

Čerstvé stromky z lesa nabízejí například revírníci na lesní správě v Nové Vsi u Jablonce. Lidé si mohou stromky dokonce sami vybrat a uříznout přímo v lese. Stačí si zajít na nejbližší lesní správu a domluvit se s příslušným revírníkem, který určí, jaký stromek je možné uříznout a vydá k tomu i potvrzení pro případnou kontrolu.

Zájem o tento způsob pořízení vánočního stromku je ale mezi lidmi mizivý, Českému rozhlasu to potvrdil Jaroslav Čacký z lesní správy Ještěd.

Lidé nejčastěji kupují jedličky, které v teple nejdéle vydrží. Zájem je také o borovičky nebo pichlavé smrčky. Podle prodejců jdou na odbyt spíš malé stromky, a to jak kvůli místu, tak i ceně. Ta se pohybuje v průměru kolem pěti set korun. Stromky z lesa, tedy ty, pro které si k revírníkům sami zajdeme, jsou výrazně levnější.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související