Vánoční mlsání si můžeme užít i bez černého svědomí, radí výživová poradkyně

Klasické Vánoce, jak je asi každý z nás zná, jsou především o dobrém jídle a naprostého odpočinku od všedních dnů. Jak si užít Vánoce a nemít pak černé svědomí z toho, kolik jsme toho spořádali a dostali do sebe tolika cukru poradila odbornice na zdravou výživu Veronika Hájková. 

Hodně lidí, kteří přemýšlejí o zdravém životním stylu, si asi lámou před Vánocemi hlavu, jak připravit alternativní cukroví.

„Vánoce jsou především o radosti, užívání a mlsání,“ připomíná Veronika Hájková a dodává, že bychom si měli i zdravé pečení užít a myslet na to, aby bylo cukroví chutné a dobré.

Neměli bychom se proto hnát za extrémy. Podle Hájkové je důležité se nenechat strhnout zdravou stravou a začít například s nahrazováním rafinovaných surovin těmi nerafinovanými. Také je velmi důležité se zaměřit na kvalitu surovin, které v kuchyni používáme.

Například u klasického lineckého cukroví, které se nejčastěji peče z klasické bílé mouky, bílého cukru a často nekvalitního tuku, lze tyto suroviny nahradit kvalitnějšími, jako je špaldová mouka, různé sirupy nebo nerafinovaným cukrem.

Jednoduchý a rychlý recept na zdravé cukroví: rozřízneme sušené meruňky (uděláme z nich kapsičku), vložíme opraženou mandli a celé namočíme v kvalitní čokoládě. Nakonec můžeme ovoce obaliv v nastrouhaném kokosu. Použít se dá ale i jakékoliv jiné sušené ovoce, které nám chutná.

Cukrovím se ale může stát třeba i sušené ovoce, jako jsou datle, fíky nebo brusinky a hrozinky, které namočíme do kvalitní čokolády.

Pokud se rozhodneme nahrazovat nezdravé suroviny těmi kvalitnějšími, je důležité jít na to postupně.

„Ideální je nahrazovat suroviny v poměru 1:1, aby měla i například rodina čas si zvyknout na nové chutě,“ radí Hájková a doplňuje, že v případě bezlepkového pečení je dobré mixovat různé bezlepkové mouky. „Jedno druhová bezlepková mouka není příliš dobrá – navíc je taková jednotvárná,“ vysvětluje.

Při pečení se nesmí zapomenout na kvalitní tuk. „Jsem ráda, že se v poslední době upouští od rostlinných tuků a jde se po chuti,“ konstatuje výživová poradkyně.

Kvalitní máslo nebo sádlo je totiž jeden z nejlepších tuků, který se jen tak nahradit nedá, alespoň co se chuti týče. Alternativní varianta, například pro vegany, je podle Hájkové třeba dobrý kokosový olej.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související