Vánoce 1968 v okupovaném Československu: hodně vojáků, málo uhlí a zápalek

25. prosinec 2020

První Vánoce pod dohledem okupačních vojáků byly – alespoň podle toho, jak o nich referovaly dobové Rozhlasové noviny – celkem klidné. Jen málokoho napadlo, že mnohé z toho, co přinesl rok 1968, je nenávratně ztraceno.

Čelní místa v hlavních rozhlasových zprávách patřila zahraničním událostem. Velké pozornosti se dostalo mírovým jednáním v Paříži, kde se řešilo ukončení bojů ve Vietnamu. Téměř celý prosinec se ale delegace nedokázaly dohodnout ani na tvaru stolu, u kterého by zasedly.

Vesmír, federace i rehabilitace

K rozhlasovým posluchačům se dostávaly také podrobné informace o americkém kosmickém programu. V prosinci 1968 se Apollu 8 totiž podařilo obletět Měsíc. Následovaly zprávy politického charakteru z domova. Stále se mluvilo o polednovém vývoji, nicméně naděje na uvolnění poměrů ve společnosti pomalu pohasínaly.

Logo

Dvě věci se přece jen podařily. Na konci roku 1968 vrcholily přípravy na federalizaci republiky, od ledna 1969 vznikly republiky dvě: Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika, zastřešené společnou federací.

Došlo také k rehabilitaci některých nespravedlivě odsouzených v politických procesech 50. let. Byl například zrušen rozsudek za vlastizradu nad generálem Heliodorem Píkou – 19 let po jeho popravě…

Nedostatek všeho

To podstatné, co máme spojené s Vánocemi, to byly ale samozřejmě i tehdy dárky. Základního zboží bylo v předvánočním čase většinou dostatek. S něčím ovšem mohl být problém.

Oslavy svátků často komplikoval nedostatek uhlí pro domácnosti. Zcela hladké nebylo ani zásobování svítiplynem, obtížně se sháněly zápalky, v Praze bylo málo poštovních známek a v Ostravě čokolády.

Stát selhával i v zajištění dostatečného množství bytů. V mnoha domácnostech tak bylo o Vánocích na konci 60. let poněkud těsno. Vánoční dárky se sháněly, jak se dalo.

Rozhodně se je nevyplatilo kupovat na poslední chvíli. To byl i případ jednoho z tehdejších vánočních hitů Knížky Ferdy mravence. Její náklad byl přitom nevídaný, 200 tisíc výtisků! Na pulty obchodů se ale před Vánoci dostala sotva polovina, zbytek byl k sehnání až po Novém roce.

Sváteční pohodu tak víc než okupační vojáci komplikoval neustálý nedostatek něčeho. Perličky z vánočního zpravodajství a každodennosti vánočních svátků roku 1968 si poslechněte v pořadu Archiv Plus.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Související