Valdštejnové hrávali antické divadlo, připomíná expozice na zámku v Duchcově

19. srpen 2016

Valdštejnové a antické umění patří k sobě. Dokazuje to výstava na zámku v Duchcově na Teplicku. Její součástí je i zámecké divadlo, kde se hrálo už v polovině 18. století. Památkáři divadlo oživili replikami kulis a kostýmů právě pro antické hry.

„Nejintenzivnější rozkvět zámecké scény je datován zhruba do let 1760 až 1814. Na základě archivních průzkumů se dozvídáme i o tom, že součástí vybavení tohoto divadla byly i antické motivy,“ vysvětlil souvislost antického divadla a Valdštejnů kastelán Marian Hochel.

Dobu největšího rozkvětu zámeckého divadla připomíná výzdoba sálu inspirovaná dílem Antonia Daniela Bertolliho, který vytvářel kostýmy a kulisy pro barokní italskou operu na habsburském dvoře.

Jeden ze dvou vystavených kostýmů, pro postavu bohyně Atény, památkáři vyrobili speciálně pro duchcovskou výstavu. Podle Evy Lukášové z Národního památkového ústavu ale při jeho tvorbě například neznali barvy.

Expozice na duchcovském zámku

„Po průzkumu jsme došli k překvapivému zjištění. Tato bohyně neměla bílý oděv, ale velmi často byla v barvě červené…“ doplňuje Lukášová.

Další kostým je replikou originálu ze zámku v Českém Krumlově. Divadelní sál zdobí závěsy s motivem Bertolliho návrhů a antické sochy. Dobu starověkého Řecka a Říma prostřednictvím kopií soch připomínají i tematické expozice v dalších místnostech zámku.

autor: hau
Spustit audio