V Žatci otevřeli moderní přírodovědecké centrum. Nabízí nevšední pohledy na Zemi a vesmír

28. březen 2022 10:49

Žatec otevřel technický klub s moderním vybavením. V unikátní projekci Věda na kouli tam umí třeba zobrazit povrch planety a jednotlivé děje, které se na ní odehrávají. Digitárium zase nabízí sférické promítání na kupoli planetária.

Pavel Pintr, vědecký pracovník a žatecký radní z hnutí ANO, přišel se svým plánem už před 16 lety. Časem získal podporu města i kraje, a také evropskou dotaci. S budováním samotného technického klubu se začalo před 4 lety.

Pavel Pintr v Digitáriu

„Z původních 4 milionů korun jsme se dostali na částku 18 milionů korun. Tím pádem jsme byli schopni vybavit obě dvě instalace. V Digitáriu teď máme nejmodernější instalaci v České republice. Ta Věda na kouli je pak určena pro ekologii, životní prostředí, zeměpis či geologii,“ shrnul Pintr.

Lektorem digitálního planetária, je Martin Šíl. „Simulují se na tom vesmírné jevy – hvězdná obloha i průlet mlhovinami. Dokáže také přitáhnout jakoukoli planetu Sluneční soustavy, takže můžete třeba proletět Saturnovými prstenci. Kromě hvězdné oblohy to dokáže simulovat i podmořský svět,“ popisuje.

Projekce v Digitáriu

Prostor pro centrum poskytla stará budova zemědělské školy. Ředitelem školy je Jiří Karas. „Tato stará budova tak mohla ožít něčím novým – novými digitálními technologiemi i projekčními plátny. Můžeme takovou inovativní metodou těm žákům ukazovat nově tu realitu,“ pochvaluje si.

Přírodovědné centrum Žatec patří mezi 19 technických klubů v Ústeckém kraji. Spolupráci už dohodlo s ústeckou univerzitou nebo s krajským inovačním centrem.

Spustit audio

Související