V Žatci můžete navštívit středověký Mederův dům. V gotickém sklepení potkáte místní osobnosti

19. říjen 2022

Nejen lidé mají své osudy. Mají je také domy a tak zvaný Mederův dům v Žatci v Ústeckém kraji má osud náramně pohnutý a dramatický. Ovšem se šťastným koncem. Díky Spolku Mederova domu, v jehož čele stojí žatecký patriot Petr Antoni.

Dům se nachází v centru městské památkové rezervace a nese jméno posledního německého majitele. Jeho první, písemně doloženou majitelkou byla Regina Bříšková z řeznického rodu. V roce 1564 dům prodala svému synovci. Dům je ale prokazatelně mnohem starší, o čemž svědčí gotické sklepy nebo portál z vypalovaných tvarovek.

Ostatně právě v gotickém sklepení se dnes můžete potkat s osobnostmi, které k historii domu i celého Žatce patří. Třeba se zmíněnou Reginou Bříškovou, ale také s Janem ze Žatce, který na přelomu 14. a 15. století působil ve městě jako písař a je autorem významného díla Oráč a smrt. Setkáte se i s učitelem hudby Mederem nebo s Janem Tichým, který při rekonstrukci zakopal pod podlahu mince. A taky ptačí mrtvolku. To proto, aby štěstí z domu neulétlo.

Nakonec z něj ale přece jen to štěstí odlétlo. Dům byl sice v padesátých letech prohlášen kulturní památkou a roku 1961 se stal součástí městské památkové rezervace, ale nikdy nebylo dost prostředků na jeho opravu. A zub času se pustil do díla tak usilovně, až se propadly krovy. Zůstaly v podstatě jen obvodové zdi a uvnitř neskutečný nepořádek a náletové dřeviny.

Husova světnička

Až v roce 2016 to Petru Antonimu a dalším patriotům nedalo a jako Spolek Mederova domu se pustili do záchrany. Stavební práce byly financovány z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj za spoluúčasti spolku, část peněz darovali patrioti, místní firmy a žatečtí chmelaři. Celková částka za rekonstrukci se vyšplhala na 24 milionů korun. Záchranu domu ocenil Národní památkový ústav udělením ceny Patrimonium pro futuro, v kategorii Záchrana památky. Mederův dům se zároveň umístil na druhém místě v soutěži Památka roku 2020.

Dnes v něm kromě gotického jádra najdete řadu dalších místností – například Husovu světničku. Poslední výzkumy totiž potvrdily, že Mistr Jan v Žatci skutečně pobýval. Dobu první republiky zase evokuje Modrý salón, kde můžete posedět, pročíst Mederovy noviny nebo si zahrát na klavír.

Husova světnička

V kuchyni se při různých akcích dodnes vaří, vystavené jsou i nálezy z archeologického průzkumu. Děti si mohou zalézt do komůrky skřítka hospodáříčka nebo na zahradě zkusit najít archeologický poklad. V podkroví je umístěna expozice věnovaná žatecké rodačce, známé bylinkářce Marii Treben.

K magickým chvilkám patří promítnutí krátkého filmu, který zpodobňuje dílo Jana ze Žatce – Oráč a smrt aneb hádání člověka se smrtí. Příšeří gotického sklepení dodává filmu neuvěřitelnou atmosféru.

Od června do září vás v žateckém Mederově domě uvítají denně od 10 do 16 hodin, v době od října do května pak vždy v pátek, v sobotu a v neděli rovněž od 10 do 16 hodin.

Spustit audio