V Ústí nad Labem začíná třídenní festival ilustrace a komiksu

19. listopad 2021

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem hostí od 19. listopadu odpoledne do neděle 21. listopadu Festival ilustrace a komiksu – tedy FIK. Šestým ročníkem se proplétá téma ohně, jako místa, u kterého se lidé scházejí a vypráví si.

Jakmile jde o výtvarno, tak nesmí chybět výstavy – festival nabídne hned tři. Jednu z nich vybral mluvčí Hraničáře Lukáš Pokorný: „Ta nejvýraznější je výstava Juliány Chomové, která nedávno vydala komiks Spiritistky, to bude určitě velká výstava u nás v galerii.“

V rámci festivalu mohou lidé absolvovat také řadu workshopů.

„Zjistili jsme, že máme opravdu hodně workshopů pro děti. Za vypíchnutí stojí třeba ten s Markem Rubcem, což je litoměřický ilustrátor a komiksový tvůrce. U něj budou moci děti společně vytvářet třeba pravou indickou ulici. Nebo je tam workshop pyrografie, tedy práce s předmětem, který vypaluje do materiálů obrazy. Tam se bude pracovat s pájkou,“ popsal Pokorný.

Samozřejmě ale nechybějí ani workshopy pro dospělé.

„Je tam třeba Masterclass se Štěpánkou Jislovou, která provede ty vážné zájemce o komiks celým procesem tvorby komiksu, nebo můžu doporučit další Masterclass, tentokrát od německého ilustrátora Hanse Lichtenwagnera, který představí lidem pokročilé techniky tvorby ilustrace,“ přibližuje Pokorný.

V programu jsou i přednášky, koncerty nebo procházka po místech, která ilustrátoři vyzdobili. Chybět nebudou ani prodejní stánky.

Kompletní program Festivalu ilustrace a komiksu najdete na webu Hraničáře.

Spustit audio

Související