V Ústí nad Labem začíná dvoutýdenní festival současného designu

23. březen 2023 14:14

V Domě umění Ústí nad Labem je otevřena nová výstava s názvem Zahrada ctností a neřestí. Představuje současný design. Zároveň je hlavní akcí nultého ročníku festivalu Design Ústí, který potrvá dva týdny. Návštěvníci na ní uvidí třeba podsedáky pro invalidy vedle šperků, erotické pomůcky nebo kávový servis.

„Když si kupujete produkty v supermarketu, tak jsou někým navržené – ať už jde o kartáček nebo nůž. Všechno je to dílo nějakého konkrétního designéra,“ přiblížila design děkanka pořádající Fakulty umění a designu Zdena Kolečková a k výstavě dodala: „Najdete tu třeba podsedák pro vozíčkáře vedle prstenů, erotické pomůcky vedle fotografií – zkrátka různé typy toho, o čem je dnešní design.“

Lukáš Franz pak přímo pro tuto výstavu vytvořil dílo pohrávající si s emocemi, a to na základě rozhovoru s umělou inteligencí.

„Vedl s ní dvouhodinový, možná až tříhodinový rozhovor, kdy se jí ptal, jaké jsou ctnosti a jaké jsou neřesti. Z toho pak složil instalaci v podobě zlatých a stříbrných archů, které si návštěvníci mohou odnést. A na každém z nich je buď ctnost, nebo neřest,“ vysvětlila kurátorka Andrea Vaňourková.

„Jsou tam takové motivační citáty, které ale vytvořila umělá inteligence. Někdy jsou přitom komické, jindy až překvapivě přesné,“ doplnila další kurátorka, Zuzana Doleželová.

Součástí festivalu jsou i přednášky nejen pro studenty a designéry – třeba o tom, jak design vystavovat, ale i pro širší veřejnost.

Přímo na výstavě si lidé také mohou jednu ze stránek tvorby veřejného prostoru vyzkoušet. „Ve foyer si mohou návštěvníci vytvořit svůj vlastní vizuální smog na našich oknech. Zároveň to lidi edukuje v tom, aby vnímali, co potkávají za nápisy nebo loga. Myslíme si, že i Ústí nad Labem si zaslouží hezký veřejný prostor,“ shrnula Zuzana Doleželová.

Festival design Ústí potrvá do 5. dubna a fakulta umění a designu v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Spustit audio

Související