V ústeckém muzeu se můžete podívat do trpasličí říše. Na výstavě uvidíte pidimužíků na dvě stě

8. duben 2019
Česko – země neznámá

Nevěříte tomu, že trpaslíci existují? Výstava v Muzeu města Ústí nad Labem s lakonickým názvem Trpaslíci vás o tom docela jistě přesvědčí. Podle ní byli totiž trpaslíci už v pravěku, znala je antika i středověk, a když budete dávat pozor, můžete je najít i v současnosti. A v ústeckém muzeu jich na vás momentálně čeká přes dvě stě.

Mariánská skála v Ústí nad Labem ještě nevydala všechna svá tajemství, ale že bývala kdysi sídlem trpaslíků, se dnes považuje za prokázané. Také prý žili na nedalekém Střekově nebo na hradě Blansko. Ovšem největší koncentrace trpaslíků je spojená se jménem ústeckého podnikatele Ferdinanda Maresche (1854-1940).

Jeho otec založil továrnu na siderolitovou keramiku a při podnikání stíhal i politické aktivity, byl dokonce poslancem zemského sněmu. Poslanecké funkce dosáhl i Ferdinand, ale ještě předtím se významně zapsal do komunálních dějin. V městské radě zodpovídal za finance, nakupoval pro město pozemky, prosadil zavedení tramvajové dopravy a kromě toho byl i předsedou muzejní společnosti. A převzal i zděděnou továrnu a rozjel výrobu zahradních trpaslíků, kteří se nastěhovali do zahrádek v řadě evropských zemí.

V roce 2004 si ústecké muzeum připomnělo Ferdinanda Maresche řadou akcí ve znamení trpaslíků a zrodil se dokonce i největší trpaslík, který dnes zdobí ústeckou zoologickou zahradu. Je v nadživotní velikosti, měří tři metry, což kompenzuje polohou vleže. Co do velikosti ho skoro dotahují trpaslíci z kolekce Kurta Gebauera, kteří jsou také k vidění na ústecké výstavě.

Nejvýnosnějšími trpaslíky jsou ti od Disneyho

V expozici jsou ale i trpaslíci nejvýnosnější. Těch je hned sedm a jsou to trpaslíci z Disneyho filmu o Sněhurce. Natočený byl v roce 1937 jako vůbec první celovečerní animovaný film. A studiu Walta Disneyho přinesl prvního Oscara. A dodnes se tahle značka dobře prodává. Žije svým vlastním životem. Obrázky trpaslíků najdete na nádobí, na tričkách, kabelkách a  nejkurióznějším využitím je patrně sedm skleněných flakonů na voňavky. Vyráběly se v 70. letech minulého století v Sovětském svazu.

Trpaslíci - flakóny na kolínskou vodu

Na výstavě také zjistíte, že trpaslíci jsou spojeni i se skupinou Beatles. Když George Harrison vydal svoji první sólovou desku, vybral pro její přebal fotografii, kde je obklopen zahradními trpaslíky. A minimálně jeden z nich je z Mareschovy továrny – katalogový list ho identifikuje naprosto přesně. Další trpaslík je pak na přebalu osmé studiové desky Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.  

Ti, kteří trpaslíkům fandí, určitě slaví 21. června Mezinárodní den trpaslíků, který v roce 2002 vyhlásila Fronta za osvobození zahradních trpaslíků. A ti, kteří chtějí navštívit výstavu Trpaslíci v Muzeu města Ústí nad Labem, by si měli pamatovat datum 11. srpna 2019, kdy výstava končí.

www.muzeumusti.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.