V Ústeckém kraji začíná očkování seniorů proti koronaviru

13. leden 2021 09:28

V Ústeckém kraji začíná 13. ledna očkování klientů prvního domova pro seniory. Zdravotníci mají pro jedno ze zařízení v Ústí nad Labem připravených 30 ampulí vakcíny proti koronaviru.

První senioři už dostali vakcínu v nemocnicích následné péče, které spadají pod společnost Krajská zdravotní.

Do 13. ledna spotřebovali zdravotníci v kraji zhruba 3 000 dávek vakcíny, které do regionu dorazily. Očkování podstoupili hlavně zdravotníci. Vedle toho ale dostali vakcínu i pacienti dvou nemocnic následné péče.

„Nešlo pouze o lékaře, sestry a záchranáře, ale také o pacienty, jako jsou senioři v našich zařízeních v Ryjicích a Zahražanech,“ doplnil Ivo Chrástecký z Krajské zdravotní.

Po zdravotnících přicházejí na řadu senioři

Aktuálně má kraj volných zhruba 30 ampulí vakcíny proti koronaviru, ze kterých chce proočkovat klienty v prvním domově pro seniory.

„V tuto chvíli máme první dávky i pro seniory v rámci domovů pro seniory tady v Ústí nad Labem, abychom si odzkoušeli i distribuci té vakcíny, její naředění pro to očkování a v nejbližších dnech zahájíme očkování – podle toho, jak budou přicházet dodávky dalších vakcín, i v dalších domovech pro seniory v kraji,“ potvrdil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Očkování dalších lidí z rizikových skupin se víc rozšíří zřejmě s novými dodávkami vakcíny. Nejbližší závoz je plánovaný na 14. ledna.

„Dávky jsou sice plánovány na čtvrtek, ale chodí nahodile, podle dodavatelských možností společnosti Pfizer. Budeme dál pokračovat ve vakcinaci zdravotníků a rozšíříme tu vakcinaci i na domovy pro seniory. Pokud se spustí rezervační systém pro veřejnost, v té první fázi pro veřejnost starší 80 let, tak budeme postupně plánovat i očkování těchto seniorů,“ doplnil Severa s tím, že o rozšíření očkování bude 13. ledna jednat i krajský krizový štáb.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související