V Ústeckém kraji začalo očkování seniorů proti koronaviru

12. leden 2021 13:19

Ústecký kraj už použil téměř všechny dávky vakcíny proti koronaviru, které zatím získal. Většinu z nich dostali lékaři a sestry v nemocnicích a také krajští záchranáři. Kromě nich zdravotníci naočkovali i pacienty v nemocnicích následné péče v Ryjicích na Ústecku a Mostě-Zahražanech. Očkování prvním z domovů seniorů začne 13. ledna.

Do 13. ledna budou v Ústeckém kraji očkovány zhruba 3 000 lidí.

„Do této chvíle jsme obdrželi tři plata vakcín od Pfizeru, což znamená kolem 3 000 dávek. Kromě 30 lahviček, což je 150 jednotlivých dávek, jsou už všechny mezi nemocnicemi a zdravotnickou záchrannou službou vyočkovány,“ zmínil vedoucí krajského oboru zdravotnictví Petr Severa.

Vakcínu proti koronaviru dostala většina nemocnic v regionu.

Ze zhruba 3 000 naočkovaných lidí, zejména zdravotníků, je polovina očkovaných v krajských nemocnicích.

Ve dvou zařízeních následné péče, která spadají pod krajskou síť nemocnic, už zdravotníci oočkovali také seniory.

„Nešlo pouze o lékaře, sestry a záchranáře, ale také o pacienty, jako jsou senioři v našich zařízeních v Ryjicích a Zahražanech,“ doplnil Ivo Chrástecký z Krajské zdravotní.

V souvislosti s očkováním seniorů chce 13. ledna kraj spustit očkování v jednom z domovů v Ústí nad Labem tak, aby si mohl vyzkoušet logistiku i organizaci vlastního očkování.

„V tuto chvíli máme první dávky i pro seniory v rámci domovů pro seniory tady v Ústí nad Labem, abychom si odzkoušeli i distribuci té vakcíny, její naředění pro očkování a v nejbližších dnech zahájíme očkování – podle toho, jak budou přicházet dodávky dalších vakcín, i v dalších domovech pro seniory v kraji,“ potvrdil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa s tím, že nejdéle do 14. ledna má do regionu dorazit další závoz vakcíny proti koronaviru.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související