V Ústeckém kraji v pátek přibylo 837 nových potvrzených případů nákazy koronavirem

31. říjen 2020 10:03

Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice. Podle hygieniků se vyléčilo téměř 6000 lidí, 81 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

Nařízená hygienická opatření lidé podle zjištění České tiskové kanceláře dodržují. Ta uvedla, že například v Ústí nad Labem starší lidé nosí i rukavice. Někteří chodí nakupovat ve večerních hodinách, aby se vyhnuli odpolední špičce, kdy do marketů míří lidé po práci.

Na ulicích lidé roušky příliš nenosí, zpravidla je nesundávají senioři, a to ani v případě, že se v jejich blízkosti nikdo jiný nepohybuje.

Podle včerejšího rozhodnutí vlády (30. 10.) se platnost všech opatření proti šíření koronaviru prodlužuje až do 20. listopadu - tedy do konce nouzového stavu. „Kabinet některá omezení upravil,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný. Například zákaz prodeje v neděli se nově nevztahuje s ohledem na Dušičky na stánky a obchody s pietním zbožím jako jsou svíčky a věnce a na kamenictví. Vláda upravila i pravidla omezení pohybu. Lidé by ale neměli čekat s návštěvou hřbitovů až na pondělí.

Nově podle rozhodnutí vlády platí, že kraje budou muset zajistit lůžka pro lidi ze zařízení sociální péče, kteří jsou pozitivní na koronavirus, ale nemají těžký průběh nemoci. Uvolní tak místa v nemocnicích pro pacienty s těžkým průběhem. „Kraje do pěti set padesáti tisíc obyvatel musí podle nového nařízení zajistit 80 lůžek. Větší kraje pak až 160,“ vysvětlil ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný.

Nemocnice Rumburk

Nemocnice také dál připravují lůžka pro pacienty s nemocí COVID-19. Pro nemocné ze Šluknovského výběžku je má připravena i Lužická nemocnice v Rumburku. Speciální oddělení je v areálu v Podhájí. Nemocnice jedná o pomoci lékařů ze zahraničí.

Další změnou je dálková výuka ve speciálních školách, která podle rozhodnutí vlády začne v Ústeckém kraji stejně jako v celé republice od pondělí. Na twitteru to uvedl ministr školství Robert Plaga za ANO.

Některé záležítosti ale zůstávají nejasné. Například krizová opatření nijak neřeší reklamace zboží, přestože jsou některé kamenné obchody uzavřené. Lhůty na reklamaci a výměnu zboží se tak neprodlužují, jak potvrdila Česká obchodní inspekce. „Zákazníkům a prodejcům tak nezbývá, než se na dálku spojit a na reklamaci se domluvit,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

autor: směna ČRo Sever
Spustit audio

Související