V Ústeckém kraji stále panuje sucho. Nepomohly ani červnové deště

28. červenec 2020

Zatímco v jiných částech republiky červnové a červencové deště pomohly doplnit hladiny podzemních vod, v Ústeckém kraji vody pořád málo.

Podle vodohospodářů je sice situace na menších tocích lepší než v minulých dvou letech, o odvolání zákazu čerpání vody z potoků v některých oblastech přesto neuvažují.

„Vody v nádržích máme dost. Tak jsme si trochu tu vodu, která by jinak v řekách odtekla pryč, schovali,“ popisuje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský situaci ve vodních nádržích na severozápadě Čech.

Zatímco v jiných krajích deště doplnily hladiny spodních vod, v Ústeckém kraji je stále vody pod povrchem málo.

„Není to na našem území znát, že by té vody bylo dramaticky víc. Posledních 6 let je té spodní vody málo, takže když zaprší, jen se lehce doplní jen ten nejmělčí horizont, který pak de facto hned odteče,“ konstatoval Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Že je ale na severozápadě Čech letošní léto deštivější a chladnější než v letech předešlých, potvrzuje meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Martin Novák: „Za první pololetí letos těch srážek spadlo trochu víc. Lepší je situace na Děčínsku, kde těch srážek spadlo rozhodně víc, od Ústí na jihozápad už je ta situace nedobrá, protože v tom půdním prostoru ta vláha prostě chybí.“

I když letos na některých místech v létě více prší, vodohospodáři neplánují zrušení zákazu čerpání povrchových vod v některých oblastech na Mostecku a Chomutovsku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související