V Ústeckém kraji se zdvojnásobil počet zájemců o jídlo z potravinové banky

15. listopad 2021 14:28

Sklady potravinové banky v Ústeckém kraji se už opět zaplnily. Vyčerpal je loňský rekordní zájem o potraviny během pandemie koronaviru. Ten zřejmě nepoleví ani letos.

„Přišla nám vejce, máme tu zeleninu, brambory – to si každý může vzít pro svoji potřebu, kolik chce,“ ukazuje paní Lucie zásoby, ze kterých může čerpat a vařit. Společně se svou 13letou dcerou žije v litoměřickém domově pro matky s dětmi první měsíc.

Právě tady potravinová banka pomáhá. A podle slov paní Lucie je to pomoc zásadní: „Můžeme být rády, že nám sem něco dováží. Bez toho bychom byli úplně ztracené.“

Potravinová banka je poměrně novou institucí. Lidé si ale na ni rychle zvykli

Vedoucí litoměřického Domova pro matky s dětmi Ivana Jelínková vzpomíná, jak vypadala doba před potravinovou bankou.

„Byla doba, kdy jsme neměli potravinovou banku. Teď jsme si na ni hodně rychle zvykli. Bylo to těžký – když chcete, aby matka se starala o jídlo, aby vařila a dětem něco dobrého připravila, tak nám peníze utíkaly tímhle směrem,“ vzpomíná.

V minulém roce si tady situaci připomněli, a to ve chvíli, kdy byly sklady potravinové banky v Litoměřicích téměř prázdné.

Klientů potravinových bank výrazně přibývá

„Loni jsme měli sklad skoro prázdný, takže jsme museli reagovat operativním způsobem. Hodně nám pomohla Česká federace a hodně nám pomohli dobrovolníci a regionální zemědělci,“ vysvětluje ředitelka Potravinové banky Ústeckého kraje Andrea Marksová.

Od té chvíle se už sklady opět doplnily. Podle ředitelky Potravinové banky Ústeckého kraje Andrey Marksové se ale množství odběratelů znásobilo. „V současné chvíli máme 43 odběratelů, což je oproti loňskému roku dvojnásobek. Mezi naše odběratele patří třeba dětské domovy, Klokánky, azylové domy, nízkoprahová denní centra,“ vypočítává.

Do potravinové nouze se teď podle Vlasty Ryšavé, manažerky skladu diecézní charity v Litoměřicích, dostávají i lidé, kteří by si, nebýt pandemie koronaviru, potraviny obstarali sami.

„Manžel, který je živil, byl kvůli covidu na dlouhé měsíce vyřazen z pracovního provozu, a rodina tak byla bez příjmu. Takže tam jsme pomáhali nejen hygienou, tak také potravinami pro ně, protože to je velká položka, na kterou ta rodina v tu chvíli neměla,“ uzavírá Ryšavá.

Spustit audio

Související