V Ústeckém kraji se přemnožili hraboši. Škodí na polích i zahradách

28. srpen 2020 08:00

Přemnožení hraboši v Ústeckém kraji škodí zemědělcům i obyvatelům měst a obcí. Třeba na okraji Žatce je musí hubit odborná firma. Hraboši se po žních stěhují na sídliště a zahrádky. Na polích má pomoci hluboká orba nebo ošetřené osivo.

Slunečnice okousená od hrabošů usychají

„V ulici Flora jsem byla u známých na návštěvě, kde během dvou hodin na zahradě viděli spoustu těchto hlodavců pobíhat a jejich pes jich tam během dvou hodin dvacet zakousnul,“ vypráví Jana Totzauerová, která pracuje jako e referentka místního hospodářství městského úřadu v Žatci.

Podobnou zkušenost jako ona má na žateckém sídlišti Jih a sousední čtvrti rodinných domků, většina obyvatel. Tato část města totiž sousedí s rozlehlými poli. Přemnožení hraboši se živili obilím, po žních berou zavděk zahrádkami anebo odpadky u popelnic.

S přemnoženými hraboši letos bojují také zemědělci, kterým hlodavci sežrali značnou část úrody. Třeba na polích nedaleko Žatce, kde hospodaří firma z Bitozevsi.

„Nikdy ty myši v takovémto množství tu nebyli, jsme tady přes 50 let, ani jednou jsme takový problém neměli,“ říká jednatel a agronom firmy Jan Pour.

Pomoct zemědělcům se snaží také Ústecký kraj. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka radní odsouhlasili žádost o výjimečné povolení moření osiva: „Právě to odešlu panu ministru Tomanovi i panu Doležalovi, prezidentu Agrární komory, takže pokud by nedošlo k té výjimce a oni by zaseli, tak podstatě ti hraboši jim to sežerou.“

Plošné použití jedu na hraboše Stutoxu zatím povoleno není.

 

Spustit audio