V Ústeckém kraji se naplno rozběhla povolební vyjednávání o nové krajské vládě

5. říjen 2020 13:00

V Ústeckém kraji se možná rodí silná koalice hnutí ANO, ODS a Starostů. 4. října se zástupci všech tří uskupení sešli a domluvili se na dalším vyjednávání. Pokud by se dohodli, měla by koalice v krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 32 mandátů.

„Dá se říct, že je to pro nás takové preferované složení, které by mohlo v nejbližší době asi dopadnout tak, že bychom se možná mohli i dohodnout,“ zmínil po prvním koaličním vyjednávání lídr hnutí ANO v Ústeckém kraji Jan Schiller s tím, že ani Starostové a nezávislí ani ODS nemají podle něj problém s obsazením postu hejtmana.

Jak ale uvedl lídr hnutí STAN v kraji Filip Ušák, je pro ně nepřijatelné, aby mělo ANO jak post hejtmana, tak i většinu v krajské radě. O rozložení sil se tak bude možní partneři ještě bavit. „My jsme se domluvili se zástupci ANO a ODS, že se budeme snažit společně se domluvit,“ doplnil Ušák.

Druhé kolo jednání proběhne v úterý

Další kolo jednání mají hnutí ANO, STAN a ODS v plánu na 6. října odpoledne. „Přednesli jsme naše návrhy, jak by to mohlo vypadat, a pokud se shodneme, tak nám to přijde, že by to mohlo fungovat,“ potvrdil po prvním jednání lídr ODS Jiří Kulhánek.

Do krajského zastupitelstva se dostalo ještě dalších pět subjektů. Například Piráti se připravují na povolební jednání.

:Vybíráme teď vyjednávací tým, který bude mít svého předního představitele a mluvčího. Pak se vydáme vyjednávat s ostatními subjekty,“ zmínil lídr Karel Karika. Vyloučil přitom spolupráci s SPD, Lepším severem i KSČM.

S komunisty a SPD nechce jednat ani lídr Spojenců pro kraj Jiří Řehák.

Naopak lídr SPD Zdeněk Kettner je ochotný bavit se o krajské spolupráci se všemi: „Budeme spolupracovat s každým, kdo bude chtít pro ten kraj pracovat a umožní nám aktivně se na tom podílet i s naším programem na vedení kraje.“

Zástupci Lepšího severu a KSČM pak potvrdili, že jsou také připraveni jednat se všemi. Jasnou nabídku ale ještě nedostali.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související