V Ústeckém kraji posílilo v komunálních volbách ANO a uspěla SPD. Tratili komunisté

25. září 2022 10:16

A kde je úspěch hnutí ANO nejvýraznější?  Zvítězilo ve čtyřech z pěti statutárních měst – v Ústí nad Labem, Chomutově, Děčíně a poprvé i v Teplicích.

Tam získalo o čtyři mandáty více než v přechozích komunálních volbách, má tedy devět zastupitelů. V Teplicích nezvítězilo ODS poprvé od sametové revoluce, ve spojení s TOP90 tentokrát skončilo druhé a přišlo o jedno křeslo, má tedy osm zastupitelů.

Lídr vítěze a dosavadní náměstek teplického primátora Jiří Štábl chtěl začít povolební vyjednávání co nejdříve, nejlépe už den po volbách, tedy v neděli. Pokud by tato koalice v zastupitelstvu pokračovala jako v minulém volebním období, měla by i více hlasů - sedmnáct z dvaceti sedmi.

A ODS přišlo o prvenství také v Litoměřicích, má tam šest zastupitelů, tedy o tři méně než před volbami. Celkově skončilo třetí – volby vyhrálo hnutí ANO. Naopak v Kadani ODS vítězství obhájilo.

ANO získalo v krajském městě třináct křešel

V Ústí nad Labem bude nové vedení sestavovat hnutí ANO. I tady si polepšilo. Má o čtyři zastupitele více než při minulých volbách, tedy třináct. Vyhrálo volby i v obvodu, kde bydlí největší část obyvatel - na Severní Terase. V centrálním obvodu se ANO se stejným počtem mandátů dělí o první místo s hnutím PRO! Ústí. A proti minulým volbám vyhrálo ve čtvrti Střekov – v Neštěmicích slaví prvenství opět hnutí Vaše Ústí.

A vůbec poprvé se v Ústí nad Labem do zastupitelstva nedostali komunisté, nemají zástupce v žádném obvodě. Komunisté vypadli třeba i z teplického zastupitelstva. 

ANO nezvítězilo v jediném statutárním městě v Ústeckém kraji  - a to v Mostě. Tam je opět vítězem voleb hnutí ProMOST a ANO je druhé stejně jako minule.

Volby do senátu jdou na Mostecku i Ústecku do druhého kola

Na Ústecku a Mostecku skončilo i první kolo voleb do senátu. Příští týden se bude volit znovu, protože nikdo nezískal dostatečný počet hlasů pro úplné vítěztví. Na Ústecku do druhého kola postupuje ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO a ústecký zastupitel a historik Martin Krsek nominovaný hnutím SEN 21.

Na Mostecku se o post senátora utkají mostecký primátor Jan Paparega z hnutí ProMOST a dosavadní senátorka Alena Dernerová nominovaná SD-SN.

Druhé kolo senátních voleb se koná příští pátek a sobotu.

Policie šetři, zda se s hlasy i nekupčilo

Komunální volby v Ústeckém kraji ale mají jeden primát – nejnižší účast v rámci celé republiky. Volební účast v kraji přitom byla 40,60 procenta, tedy vyšší než v roce 2018. A policie se zabývá také několika podněty na kupčení s hlasy.

Komunální volby se v kraji letos nekonaly pouze v Brodci na Lounsku. Nikdo tam totiž nepostavil kandidátku. Zastupitelstvo si místní zvolí později, v náhradním termínu.

 

autor: Gabriela Hauptvogelová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související