V Ústeckém kraji odstartovala zimní olympiáda dětí a mládeže

17. leden 2016

Do Ústeckého kraje se sjela více než tisícovka mladých sportovců. Budou závodit ve třech desítkách disciplín na už 7. zimní olympiádě dětí a mládeže. Připravena jsou sportoviště na horách i ve městech jako Most, Litvínov nebo Chomutov.

Ještě v posledních dnech před olympiádou se objevily pochybnosti, jestli bude pro závody dost sněhu.

Jak přiznal i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM, ani on už nedoufal, že se podaří situaci zachránit. Nakonec ale pořadatelům přálo štěstí a hlavně příroda a skutečně těsně před začátkem olympiády nasněžilo. Přívětivé jsou i nižší teploty. Areály na Klínovci nebo na Cínovci na Teplicku tak jsou tak na mladé závodníky připravené. Pojedou se tam klasické lyžařské disciplíny včetně běhu na lyžích, alpských disciplín nebo biatlonu.

Mladí sportovci ale budou závodit i na zimním stadionu v Mostě, kde je čeká rychlobruslení nebo krasobruslení. Zimní stadion v Litvínově potom hostí turnaj v ledním hokeji, podobně jako hokejová hala v Chomutově. Tam také v neděli (17. 1.) olympiáda začala slavnostním ceremoniálem. Samotné soutěže následují další den (pondělí 18. 1.) ráno.

Aréna v Chomutově, kde slavnostně začala 7. zimní olympiáda dětí a mládeže

Sedmá zimní olympiáda dětí a mládeže, kterou tentokrát hostí Ústecký kraj, se zúčastí zhruba tisíc pět set lidí. Nejde pouze o sportovce, ale například i o jejich trenéry a další členy týmů, kteří na olympiádu přijedou ze všech krajů České republiky. Olympijská vesnice dětí a mládeže je v Chomutově.

Jen za Ústecký kraj se bude o vítězství snažit 97 výprav. Olympiáda skončí 22. ledna.

autor: bach
Spustit audio