V Ústeckém kraji je nejvíc nepojištěných vozidel v celé republice

15. listopad 2013

Každé sedmé auto, které jezdí v Ústeckém kraji, nemá zákonné pojištění. Vyplývá to ze zjištění České kanceláře pojistitelů. Nejhorší situace je už dlouhodobě na Chomutovsku.

Lidé mají v Ústeckém kraji zaregistrováno přes sedmdesát tisíc aut. Každé sedmé z nich ale nemá zákonnou pojistku. A ještě jedno ne právě lichotivé prvenství by měl Ústecký kraj - v počtu nehod, které nepojištěná auta způsobí. V tom ho ale nepatrně trumfnul sousední Karlovarský kraj.

Podle ředitele České kanceláře pojistitelů Jakuba Hradce se nedá říci, že by bylo pro nepojištěná auta něco typického. Jsou různých značek, různého stáří. Typická je pro ně jiná věc: „Ten věk, kde se to opravdu dramaticky láme, je osm a třicet let... Do osm a třiceti let jsou to lidé, kteří jezdí nepojištěnými vozy...“

Nejhorší situace v samotném Ústeckém kraji je na Chomutovsku. Nabízí se proto myšlenka, že nájem neplatí ti, kteří mají, jak se říká, hluboko do kapsy. Tedy lidé, kteří jsou nezaměstnaní. A pak lidé, kteří žijí ze sociálních dávek. Někteří se domnívají, že jim už nikdo nemá co sebrat.

Ty domněnky se nabízejí, ale není to naše interpretace... Každý by si měl uvědomit, co mu hrozí, pokud bude provozovat vozidlo bez povinného ručení.“ varuje ale Jakub Hradec.

Peníze (ilustrační foto)

České kancelář pojistitelů sdružuje pojišťovny a spravuje garanční fond, z nějž jsou financovány škody způsobené vozidly bez povinného ručení. Peníze má fond z pokut za nepojištěná auta. Ty se během několika týdnů dokáží vyšplhat na tisíce korun. A fond je pak vymáhá jako jakýkoliv jiný dluh - nejprve upomínkami, pak exekucí. Z peněz se pak hradí škody, kteří nepojištění řidiči spáchali.

Majitelé nepojištěných aut navíc porušují i zákon a toho začali využívat v Chomutově. Zákonné pojištění u aut tady začali kontrolovat i městští strážníci. Nevedl je k tomu ani tak vysoký počet nepojištěných vozidel, jako jiná okolnost - hodně řidičů ujíždí v Chomutově z místa dopravní nehody.

Pokuta pak majiteli nepojištěného auta hrozí nejen od Kanceláře pojistitelů, ale také od městského úřadu. Pomoc chomutovských strážníků vítá i Kancelář pojistitelů.

autor: ces
Spustit audio