V Ústeckém kraji je na začátku roku 2016 bez práce 52 tisíc lidí. Pomoci jim mohou sociální firmy

8. březen 2016

Míra nezaměstnanosti je v Ústeckém kraji nejvyšší z celé republiky. V únoru zůstala na 9,2 procentech. I přesto, že v ostatních částech země mírně klesala, ve třech okresech Ústeckého kraje stoupla. Jednou z možností, jak pomoci dlouhodobě nezaměstnaným, je provozování sociálního podniku. Krásná Lípa na Děčínsku má hned tři.

Jedním ze sociálních podniků v Krásné Lípě je čokoládovna Manna, která existuje už šestým rokem. Je výjimečná nejen nabídkou přes 100 druhů čokolád, ale také tím, že se jedná o sociální podnik,

„Pracujeme s různými handicapy, takže je to taková motivace a pro nás zajímavé, že můžeme přemýšlet, jak jim vytvořit ty podmínky,“ vysvětluje ředitelka čokoládovny Pavlína Šafusová, „v současné době máme dvanáct zaměstnanců a chtěli bychom přijmout více lidí ze Šluknovského výběžku.“

Čokoládovna není jediným podnikem, který se v Krásné Lípě věnuje obtížněji zaměstnavatelným lidem. Na stejném principu funguje ve městě i Křinický pivovar nebo prádelna Kolíček.

„My jsme malinká prádelnička, ale budeme se rozšiřovat…“ vysvětluje vedoucí prádelny Kolíček Dana Štěrbová.

„Ty pravidla sociálního podniku dodržujeme, nicméně se jako sociální podnik neprezentujeme. Průměrně ročně zaměstnáváme tři až čtyři zaměstnance,“ dodává Hana Volfová, ředitelka příspěvkové organizace Kostka Krásná Lípa, pod kterou prádelna spadá.

V regionu je sice vysoká nezaměstnanost, některé podniky ale mají o dobré zaměstnance nouzi

„Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem lidí hlavně v oblasti engineeringu, hledáme stále nové talenty, potom ve výrobě… Stále hledáme šikovné zaměstnance a dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem svářečů,“ říká tisková mluvčí firmy Chart Ferox Monika Votápková.

Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zůstala v únoru na 9,2 procentech, nezaměstnaných přibylo jen v okresech Teplice, Chomutov a Most. V Ústeckém kraji tak připadá na jedno místo 15 uchazečů.

autor: dap
Spustit audio