V Ústeckém kraji chybí zhruba 100 policistů. Nejvíce na Lounsku, Chomutovsku, Mostecku a Teplicku

9. březen 2018 14:10

Krajské policejní ředitelství proto spustilo náborovou kampaň na nové policisty. Těch totiž v Ústeckém kraji chybí zhruba stovka.

Policie nabízí novým policistům vyšší nástupní plat, konkrétně 21 840 korun. Po splnění jednoho roku přípravy dostanou zájemci peněz víc.

„Po roce se policista dostává na útvar, kde už se dostává do třetí platové třídy, začíná dostávat příplatky za směnnost, přesčasové hodiny, odměny za dobrou práci a další benefity,“ vysvětluje krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Vedle toho nabízejí policisté zájemcům o místo také náborový příspěvek. Ten dosahuje 75 000 korun. První část tohoto příspěvku dostanou noví policisté po půlroce zkušební doby, zbytek pak do jednoho roku služby u policie.

Lidé často odcházejí pracovat do Německa

Policie Ústeckého kraje potřebuje doplnit stavy – každoročně totiž odcházejí desítky lidí do penze, nebo na jiná místa, a ty je potřeba nahradit.

V celém Ústeckém kraji chybí policistům zhruba stovka lidí. Nejhorší situace je podle krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete na Lounsku, Chomutovsku, Mostecku nebo Teplicku. Může za to podle něj to, že si lidé často vybírají práci za hranicemi nebo v továrnách, které jim nabízejí větší nástupní plat než policie. Podobná situace je podle něj i v Karlovarském kraji

Práce pro policii se podle Knížete ale umí vyplatit – pokud v ní tedy vydržíte déle: „Policista, který u policie pracuje déle, se dostává do pásma jiného odměňování, dosahuje na jiné výhody – ať už v oblasti sociální, dovolených, nebo výsluhových nároků.“

Aktuálně v Ústeckém kraji slouží 3 308 policistů. K plnému stavu jich chybí 94.

autor: jbe
Spustit audio

Související