V Ústeckém kraji chybí stovky policistů. Některá města se proto rozhodla zájemcům o práci u policie nabízet obecní byty

27. březen 2023 14:00

V Ústeckém kraji chybí na služebnách policie ČR více než 500 policistů. Největší nedostatek hlásí okresy Děčín, Teplice a Chomutov.

Radnice se proto snaží policii pomoci přilákat nové kolegy. Do Krásného Března v Ústí nad Labem se díky rekonstrukci budovy placené městem policejní služebna. Na Chomutovsku zájemcům o práci u policie nabízí pronájem obecních bytů. V Kadani už jednoho zájemce mají.

„Máme první vlaštovku – už víme, že máme žadatele, který by nastoupil v Kadani,“ potvrzuje starosta Kadaně Jan Losenický z ODS.

Krajské policejní ředitelství vychází městům vstříc

Město nabízí už delší dobu obecní byty lékařům, učitelům i jiným profesím, které v Kadani chybí. Byt od města má proto podmínku. „Je tam jediná podmínka, a to ta, že bude ten policista sloužit v Kadani,“ dodává Losenický.

Podle chomutovské policejní mluvčí Miroslavy Glogovské lze podmínku radnice splnit: „Můžeme garantovat, že z rozhodnutí krajského ředitele nebude onen policista převelen k jinému organizačnímu článku krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Na Chomutovsku aktuálně chybí 110 policistů. Obecní byty tam zájemcům o práci u policie nabízí i radnice v Klášterci nad Ohří nebo ve Vejprtech.

Lidé se podle okresního ředitelství policie v Chomutově kvůli nedostatku policistů nemusí na ulicích ničeho obávat. „Personální situace je sice složitá, nicméně bezpečnostní situace nedoznala změn – vše se totiž zvládá i za pomoci příslušníků speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství Ústí nad Labem,“ dodává Glogovská. Nově od února dojíždí na Chomutovsko vypomáhat i policisté z jiných krajů.

Do ústeckého Krásného Března se po 11 letech vrátila policejní služebna. Neštěmice, pod které Krásné Březno spadá, ji ve svém objektu za 30 milionů korun zrekonstruovaly a pronajaly policii.

Proč, vysvětluje starostka Neštěmic Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí: „Pro nás je bezpečnost na prvním místě. Chtěli bychom, aby od nás byli policisté v co možná nejkratší dojezdové vzdálenosti, aby tam lidé mohli dojít pěšky a aby ti policisté působili přímo na místě.“

Policisté často odcházejí po 15 letech služby

Podle krajského ředitele policie České republiky Jaromíra Knížete mají o práci u policie mladí lidé zájem. Nábory se podle jeho slov daří: „Ten nábor se nám daří. Ty první tři měsíce nasvědčuje, že skutečně dosáhneme stejných počtů. Zájem o práci u policie je.“

Nejdůležitější podle vedení policie je, aby počet nových policistů převýšil počet těch, kteří odcházejí. Podle krajského vedení policie odchází policisté ze služby často po dosažení výsluh – tedy po 15 letech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související