V ústecké nemocnici začali léčit vážně nemocné dětské pacienty bioléčbou

23. duben 2013

Kvalitnější a pohodlnější život čeká na malé pacienty ze severních Čech, kteří trpí autoimunními chorobami, jako je například Crohnova nemoc. Tělo při ní bojuje proti vlastním orgánům, v tomto případě proti střevům. V ústecké Masarykově nemocnici teď spustili takzvanou bioléčbu, která tyto nemoci zastaví. Děti tak nebudou muset za léčbou dojíždět do Prahy nebo Brna.

„Bioléčba se vlastně snaží zablokovat imunologickou reakci, když to řeknu velmi zjednodušeně, která poškozuje to střevo. Protože ve střevě se tvoří zánětlivé látky a my vlastně působíme proti tvorbě této látky. Abychom zablokovali reakci, která by se jinak rozběhla a rozvinul by se těžký zánět ve střevě,“ vysvětluje lékař Lubomír Zahradníček.

Organismus si při autoimunitním onemocnění tvoří protilátky proti vlastní tkáni. „Tam mohou být protilátky proti střevu, proti štítné žláze nebo třeba proti kloubům. Obecně ve světě těchto autoimunit přibývá,“ upozorňuje Zahradníček a dodává:

„Je to léčba nesmírně drahá. Jestliže máme šedesátikilového pacienta, jsou to tři kapací infuze na jedno sezení. A jedna kapací infuze stojí okolo patnácti tisíc korun.

Léčbu hradí zdravotní pojišťovna a nemocnice úhradu u každého pacienta sjednává jednotlivě. Ani bioléčba však pacienty úplně nevyléčí, pouze nemoc zastaví. Celý život tak budou muset na další infuze docházet.

autor: bach
Spustit audio