V ústecké nemocnici byl o volbu prezidenta zájem

13. leden 2018

Dát hlas svému kandidátovi na prezidenta chtělo v ústecké Masarykově nemocnici zhruba dvakrát více lidí než v podobných situacích v minulosti. Využili toho, že za nimi z volební komise přišli s mobilní urnou.

Čtyřicet sedm pacientů, kteří si požádali o to, aby mohli odvolit, je podle předsedy volební komise Petra Grabnera zhruba dvojnásobek obvyklého počtu. „Já už to dělám nějakým šestnáctým rokem, takže bych řekl, že jich je nejvíce, co jich kdy bylo. Oproti volbám do Poslanecké sněmovny je to zhruba dvojnásobek.“

Vysvětlil, že lidé si vybírají hlasovací lístek v soukromí, teprve na zavolání pak přijdou členové komise s urnou.

„Já s tím ani nepočítal, ale když se vyskytla možnost, že to půjde, tak jsem toho využil,“ řekl Michal Plíva, jeden z pacientů. Dalšíl z pacientů, kdo volil, byla Alena Hamplová z Povrlů. Ta věděla, že v době voleb bude v nemocnici, tak si už dopředu vyřídila voličský průkaz.

Po skončení obcházení pacientů v nemocnici je urna, která už dopředu má zámek, bude zapečetěná. „A teprve ve 14 hodin, až se ukončí volby, se urna rozpečetí a lístky se spojí s těmi, které lidé odevzdali přímo ve volební místnosti,“ dodává Petr Grabner.

Přenosnou urnu využilo v ústecké nemocnici pro volbu prezidenta čtyřice sedm pacientů
autor: bach
Spustit audio