V Triangle na Žatecku ve dvanácti firmách pracují už čtyři tisíce lidí

8. únor 2019 10:09

V průmyslové zóně Triangle, která vznikla po roce 2005 na Žatecku, dnes pracují čtyři tisíce lidí. V areálu má své výrobní haly a další objekty dvanáct firem. Vedení průmyslové zóny jedná s dalšími investory, kteří by mohli v budoucnu přijít.

Zóna Triangle má rozlohu 365 hektarů. Z této plochy zbývá obsadit už jen 85 hektarů. Tři čtvrtiny už tedy jsou obsazeny a působí v nich firmy, které nabízejí lidem práci. Většinou to jsou firmy z oblasti automobilového průmyslu, tedy dodavatelé součástek a různého vybavení pro výrobce aut.

V zóně je ale také třeba firma, vyrábějící plynové turbíny, nebo další, která produkuje komponenty pro větrné elektrárny. V brzké firmě zahájí výrobu také firma Nexen, světově známý výrobce pneumatik, který zaměstná další stovky lidí.

O rozvoj zóny se stará příspěvková organizace SPZ Triangle, zřízená Ústeckým krajem. Správa zóny sídlí v městečku s názvem Triangle City, které je umístěno uprostřed rozlehlého areálu. Městečko má časem nabízet různé služby, například možnost hlídání dětí, nákupu, lékařské ordinace a podobně. Stavba městečka má ovšem zpoždění, i když některé jeho části už jsou v provozu. Otevřena už je ubytovna pro pracovníky, řidiče kamionů, nebo třeba jídelna s kantýnou. Stavba plochy a objektů pro rozvoj dalších služeb se ale protahuje.

„Jedna ze stavebních firem se loni dostala do finančních problémů a skončila v konkurzu. Teď se hledá nový dodavatel. Během letošního roku by měly být hotovy aspoň komunikace a inženýrské sítě,“ uvedl Jaroslav Krch, ředitel Strategické průmyslové zóny Triangle.

Průmyslová zóna vznikla po roce 2005. Stát tehdy potřeboval snížit vysokou nezaměstnanost v regionu Lounska, Chomutovska a Mostecka, jejíž míra v té době přesahovala hranici 20 %, a zároveň i vyřešit, co s plochou bývalého vojenského letiště u Žatce, které armáda už nevyužívala. Vláda rozhodla o přetvoření areálu na průmyslovou zónu.

„Dnes v Triangle pracují už čtyři tisíce lidí a další mají přibýt. Ekonomice se celkově daří a míra nezaměstnanosti je kolem 4-5 %, takže zóna určitě pomáhá regionu a plní svůj účel,“ říká Jaroslav Krch. Ten má ve svém oboru řadu zkušeností, protože dříve vedl jako manažer i další významnou průmyslovou zónu v regionu: areál Joseph u Havraně na Mostecku.

 

autor: Libor Želinský
Spustit audio