V Terezíně se zřítila další část střechy Žižkových kasáren

29. červen 2022 14:46

Vlivem silných dešťů v Terezíně spadla další část střechy Žižkových kasáren. Padající střecha s sebou strhla i část spojovací chodby. Celý objekt je obehnaný plotem, není totiž vyloučené, že nebudou padat i další části poničených krovů.

Střecha spolu s horním patrem spojovací chodby spadla už v pondělí 27. června. Všechny trámy, cihly i krytina se zřítily do vnitrobloku, takže na první pohled není jasné, jak velké škody déšť na chátrající památce zapracoval.

Podle nezávislého starosty René Tomáška se propadlo odhadem dalších 15 metrů krovů vlevo od místa, na kterém se střecha propadla už dřív.

Střecha začala na kasárnách Jana Žižky padat už v roce 2017, další část spadla v roce 2020 a letos devastace státem chráněné památky pokračuje. Vedení města sem pozvalo také statika, který má posoudit případné nebezpečí dalšího pádu střechy.

Žižkovy kasárny jsou dlouhodobě uzavřené kvůli špatnému technickému stavu. Peníze na jejich rekonstrukci sice přislíbily předchozí vlády, nikdo ale zatím k žádným konkrétním krokům na záchranu této památky nepřistoupil.

Starosta René Tomášek odhaduje, že celková rekonstrukce kasaáren by mohla stát 1,5 miliardy korun. Vedení Terezína podle svých slov Ministerstvo pro místní rozvoj dále prosí o pomoc, ale ta stále nepřichází.

Spustit audio

Související