V Terezíně nestíhají dokončit plánované opravy po povodních. Stavbaře zastavily žáby

2. prosinec 2016

Konec letošního roku. To byl původní termín pro dokončení rozsáhlých oprav po povodních z roku 2013 v Terezíně. Polovina prací ale nabrala zpoždění. Ve vodních příkopech okolo pevnosti se totiž na jaře rozmnožily žáby a další obojživelníci a stavbaři museli počkat na povolení začít práce. Dostali ho tak až o tři měsíce později…

„To, že jedna stavba nabrala skluz, má vliv i na ty ostatní, protože jsou propojeny. Bude proto nutné dostavbu asi poloviny staveb přesunout do příštího roku ‒ některé skončí v únoru, jiné v dubnu,“ říká Radek Keřka, který má na starosti investice města Terezín.

Pozdní dokončení stavebních prací naštěstí neovlivní příjem dotací na rekonstrukci pevnosti. „Chvíli to trvalo, ale nakonec nám ministerstvo schválilo tyto změny. Peníze se přesunou na příští rok a budou vyčerpány tak, jak se původně plánovalo,“ konstatuje Keřka.

Úplně hotová je zatím oprava Bastionu IV. „Tento měsíc se budou předávat hřbitovy a příští měsíc Kotliny a Bastion V,“ doplňuje Keřka.

Hřbitov v Terezíně už je opravený

Při povodních byl terezínský hřbitov zaplavený vodou a byl v dost špatném stavu. „Vypadalo to tu dost hororově ‒ část hrobů byla otevřená a bylo vidět na nebožtíky, byly tu popadané náhrobní kameny... Ten stav byl dost neutěšený. Je to dáno i tím, že spousta hrobů nemá majitele, protože hřbitov sloužil za 1. světové války jako vojenský hřbitov, a také jako hřbitov zajatců,“ vzpomíná Jiří Hofman, vedoucí informačního centra a zaměstnanec úřadu.

Opravy na pevnosti a ve městě jsou vyčíslené na 180 milionů korun.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio