V Terezíně můžete navštívit i některá tajemná zákoutí. Třeba bývalou vojenskou nemocnici

11. březen 2022

Lidé mají Terezín v Ústeckém kraji spojený hlavně s malou pevností a s dobou druhé světové války, kdy v ní byl koncentrační tábor. Přitom tradice malé pevnosti coby vězení je dlouhá a sahá až k počátkům 19. století. Prošla jí spousta známých osobností, jako třeba Gavrilo Princip, který 24. června 1910 spáchal v Sarajevu atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d ´Este.

Členové spolku Terezín - město změny se proto rozhodli ukazovat turistům staré terezínské domy. Jsou to objekty opuštěné po odchodu armády celá desetiletí. A čím jsou podle členů spolku zajímavé? Například vojenská nemocnice představuje úžasnou architekturu 18. století. Tato pevnostní posádková vojenská nemocnice se pyšní třeba historickou kanalizací. Pro srovnání, pražské nemocnice ji měly jako žhavou novinku až začátkem století 20.

Vojenská nemocnice je, stejně jako ostatní terezínské budovy, obrovská. Terezín byl postaven jako logistická vojenská základna, která měla v historii zásobovat vojenská tažení na severu Čech a v Německu. Od padesátých let 20. století funguje objekt jako sklad.

Při prohlídkách uvidíte na jedné z půdních zdí srdíčka s iniciály zamilovaných a datem „vyrytí“ 10. srpna 1915. A tak průvodci poukazují s úsměvem na to, že v Terezíně tento zvyk pochází minimálně z první světové války.

Obrovské pokoje pro nemocniční personál i pro pacienty, zrovna tak jako předlouhé chodby s průhledy si oblíbili filmaři. Natáčel se tu například seriál Pustina. Filmový pasťák se nacházel přímo v terezínských nemocničních prostorách.

Nejznámějším nemocničním pokojem je ten, ve kterém zemřel Gavrilo Princip, atentátník ze Sarajeva. Je to malý kamrlík vedle ošetřovny lékařů. I když Gavrilo spáchal atentát na následníka trůnu, podle tehdejších zákonů nebyl plnoletý, a tak nemohl být popraven. Putoval tedy do terezínské pevnosti a následně do vojenské posádkové nemocnice, kde v dubnu roku 1918 zemřel na následky tuberkulózy kostí. Zajímavostí je, že úmrtní oznámení si přivlastnil jako suvenýr jeden z lékařů, který se po válce vrátil do Plzně. Dnes je tento dokument uložen v plzeňském muzeu.

Na nejkrásnější a největší půdě v Terezíně, jak si pochvalují průvodci po staré nemocnici, jsou původní, nesnížené krovy z 18. století. Jsou staticky předimenzované, aby vydržely případné dělostřelecké ostřelování. Jinak by krov mohl být klidně i osmkrát subtilnější. Navíc je poskládaný tak, že v případě zásahu nespadne střecha celá, ale složí se jenom její určitý segment.

A co by mohlo být v bývalé terezínské nemocnici v budoucnu? Prakticky cokoliv, od skladů až po galerie. „Ale mohlo by tu být například i zařízení zdravotní péče pro veterány“, upřesňuje historik Jiří Hofman ze spolku Terezín - město změny.

Spustit audio